Senioren Journaal van woensdag 15 september

Scholieren moeten verplicht maatje worden’

‘Voer de dienstplicht weer in, voor mannen en vrouwen van tussen de 18 en 22 jaar – maar nu in de ouderenzorg’. En: ‘Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs worden ‘maatje’ van een oudere die niet familie van ze is.’ Dat zijn enkele van de voornaamste voorstellen die de groep experts noemt in het rapport Toekomstbeelden van de ouderenzorg, als optie die politiek en samenleving moet overwegen met als doel om de zorg aan ouderen ook in 2030 overeind te houden.

Ouderen moeten spieren kweken

Ouderen in Almelo moeten meer spierkracht krijgen. Met speciale fysiotherapie wil het gemeentebestuur de vitaliteit bij deze groeiende groep inwoners verbeteren. Powerful Ageing, heet het programma; oftewel ‘krachtige veroudering’. Met meer spierkracht moeten huishoudelijke taken, als stofzuigen en boodschappen doen, makkelijker afgaan. “Onze oudere inwoners kunnen zo langer vitaal en actief meedoen in de samenleving”, voorziet het college van burgemeester wethouders volgens dagblad Tubantia.

‘Dementie haalt alle lagen weg’

‘Ik ben mijn moeder kwijt.’ Zo begint de voorstelling die theatermaker Madeleine Matzer maakte over haar moeder, die de ziekte van Alzheimer kreeg. Over de moeder die ze verloor, maar misschien wel vooral over de moeder die ze vond, schrijft Trouw. “Over dementie wordt meestal gepraat in termen van verlies. Aan de ene kant raak je je moeder kwijt, maar ergens is het ook een kans haar juist beter te leren kennen. Dementie haalt alle lagen weg. Wij niet-dementerenden bedekken veel onder een laag beschaving en daar kom je pas achter als die laag wegvalt. Zo leer je feitelijk haar ongekuiste versie kennen, en dat heeft iets heel echts.”

Regionale Samenwerking Ouderen

Hoe komt een regionale samenwerking tot stand als het gaat om ouderenzorg? De Zaanstreek is ermee aan de slag gegaan met behulp van een Startimpuls, bedoeld voor nieuwe regionale samenwerkingsverbanden,van het programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek. De nieuwsbrief Ouderen van ZonMw doet verslag. ‘Structuur is nodig om te doen wat mogelijk is.’

Oud worden dankzij een puzzeltje

Japan kan een nieuw record in zijn zak steken: weer is het aantal honderdplussers in het land gegroeid tot een ongekend aantal. Bijna één op de 1500 Japanners ouder is dan honderd jaar, aldus Trouw. Maar wat is dan toch het geheim van die Japanse ouderen? Volgens Japans oudste vrouw, Kane Tanaka (117), is het allemaal niet zo ingewikkeld: vroeg opstaan, lekker eten en af en toe een puzzeltje doen.

‘Onze gepensioneerden hebben het goed’

Volgens de Global Retirement Index 2021 van Natixis IM behoort Nederland tot de vijf aantrekkelijkste landen ter wereld om met pensioen te gaan, meldt IEX Profs. In vergelijking met vorig jaar scoort Nederland lager op de categorie kwaliteit van leven en de subindex financiën. Materieel welzijn (derde), de hoogst genoteerde categorie van Nederland, scoort hoger dan vorig jaar. Nederland staat op de eerste plaats wat betreft werkgelegenheid, en achtste in inkomensgelijkheid en negende wat betreft inkomen per hoofd van de bevolking.

Menswaardig leven met dementie

Ruim 35 jaar is John Ekkerink als psycholoog werkzaam geweest in de zorg voor mensen met dementie. “Met velen van hen mocht ik een stukje meelopen op hun reis door het leven met dementie”, schrijft hij in Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie. “Zij hebben mij geleerd dat er leven is na de diagnose dementie. Naast lijden ook kwaliteit van leven. Naast aandacht in de zorg voor ‘mooie momentjes’ moeten we de aandacht voor ‘lelijke momentjes’ niet over het hoofd zien.”

Waarom zouden senioren naar flatje willen?

“Ik geef toe, het zou soms best kleiner kunnen, maar dat geldt voor alle een- en tweepersoonshoudens”, reageert een lezer van Trouw. “Maar dat de meeste gepensioneerden op hun plek zijn in een tweekamerflatje wil ik toch bestrijden. Ouderen zijn in toenemende mate zeer vitaal en houden er mooie hobby’s en zinvolle bezigheden op na.”

‘Posbank niet meer voor ouderen’

Het voornemen van Natuurmonumenten en de colleges van Rheden en Rozendaal om natuurgebied de Posbank te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, roept volgens Omroep Gelderland wisselende reacties op. Die reacties spitsen zich met name toe op de gevolgen voor ouderen. Zo noemt iemand het voornemen ‘een dikke middelvinger naar de ouderen’ en naar de mensen die slecht ter been zijn. “Dit park is niet meer voor jullie. Alleen nog voor mensen met het uithoudingsvermogen om naar boven te lopen.”

In beweging met carrousel

Ouderen in beweging brengen en samenbrengen, dat is het doel van de beweegcarrousel voor senioren, meldt Harderwijkse Zaken. Op deze manier kunnen zij oude sporten weer oppakken of kennismaken met een nieuwe sport. De ouderen kunnen kiezen uit walking football, fithockey, tafeltennis, walking korfbal en volleybal. “Je moet niet stoppen met sporten omdat je te oud wordt, je moet sporten om niet oud te worden.”