Senioren Journaal van donderdag 15 juli
Geen behoefte aan eigen regie
Veel ouderen hebben geen eigen regie nodig om langer thuis te blijven wonen. Ze willen ontzorgd worden en hebben praktische ondersteuning nodig om langer thuis te kunnen wonen, zegt Franz Roos, bestuursvoorzitter van woonzorgcoöperatie Voorst, in Zorgvisie. Wat hij vaak mist is een manier om vrijwilligers aan de ouderen te binden, bijvoorbeeld via de thuiszorg. Hij wijst op de verpleeghuizen en ziekenhuizen waar vaak een grote groep vrijwilligers is die de professionele zorgverleners kunnen ondersteunen. Maar voor ouderen die nog relatief zelfstandig thuis wonen is dat moeilijker om op te zetten.
Extra stapje van de huisarts
Veel collega’s zetten met liefde een extra stapje voor een patiënt, schrijft huisarts Danka Stuijver in haar column in de Volkskrant. Ze smeren een boterham aan het eind van een visite, vervangen de batterijen van een gehoorapparaat, helpen bij het aanvragen van een DigiD-code, of verschonen een bed van een terminale patiënt als mantelzorg en thuiszorg niet beschikbaar zijn. “Maar het is ook dubbel. Want we klagen steen en been over de veeleisendheid en beperkte zelfredzaamheid van patiënten.” Huisartsen zullen moeten waken voor de steeds verder opgerekte grenzen van het vak en de druk die wordt uitgeoefend door diverse partijen. “Want alleen dan blijft er tijd en ruimte over voor een extra stapje.”
Meer besmettingen oudere leeftijdsgroepen
De meeste besmettingen zijn onder jongeren. Tegelijkertijd loopt het aantal besmettingen onder de oudere leeftijdsgroepen op, waaronder zestigers en zeventigers. Nog steeds is een aanzienlijk deel van hen is niet gevaccineerd of niet volledig gevaccineerd, aldus de NOS. Zij lopen relatief veel risico op een ernstiger ziekteverloop. Van de 60- tot 64-jarigen is maar 61 procent volledig ingeënt. Vijftigers lopen wat minder risico, maar zijn nog veel minder vaak volledig gevaccineerd: van de 50- tot 54-jarigen is dat maar de helft.
Gebroken heup: opereren of niet?
Een gebroken heup is een van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopnames bij ouderen en gaat gepaard met verlies van zelfstandigheid en vermindering van kwaliteit van leven. Door de kwetsbaarheid van de patiënt vooraf in kaart te brengen kan een betere prognose gemaakt worden voor de uitkomst van een operatie en kan zorg beter worden gepland. Dat stelt Marc van de Ree in zijn promotieonderzoek aan Tilburg University.
Bedrag ineens bij pensionering
Eén op de vijf werknemers gaat voor het ‘bedrag ineens’. Het betreft hier de maximaal 10 procent van het pensioen dat in één keer mag worden opgenomen bij pensionering na 31 december 2022. Toekomstige gepensioneerden willen het geld gebruiken voor een mooie reis of voor de al dan niet gedeeltelijke aflossing van de hypotheek. Dit komt volgens amweb naar voren uit de eerste editie van de Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer.
‘Pensioen opnemen voordat het wordt ingepikt’
Er zijn voors en tegens te bedenken om voortijdig een deel van je pensioen op te nemen, reageert een lezer van de Telegraaf. “Je krijgt later dan wel minder pensioen, is de rode draad in het betreffende artikel. Nou, dat krijg je toch wel. Dus neem het maar op, voordat alles ongevraagd wordt ingepikt. Ik (81) kreeg bericht van ABP dat mijn pensioen per april 2022 met ruim 3000 euro op jaarbasis wordt gekort. Nieuw pensioensysteem.”
De PlusBussen rijden weer
De activiteiten van het Ouderenfonds zijn weer in volle gang. “De BoodschappenPlusBussen rijden weer, Samen Breien clubs pakken de naalden weer op, OldStars gaan weer het veld op en de Welkom Online groepslessen gaan weer van start. Wil jij meer weten hoe je als bedrijf bij kunt dragen aan activiteiten van het Ouderenfonds? De relatiemanagers werken weer op kantoor.”
Langer thuis met sensoren en dialoog
In Zeeland wordt nu gekeken of het mogelijk is om dementerende ouderen langer thuis te laten wonen en wat daar voor nodig is. “Alleen maar zeggen: ‘Langer thuis’, en dat mensen dan in de ellende komen, dat is niet de bedoeling. Maar als mensen het goed thuis kunnen hebben, is dat toch de plek waar ze het beste af zijn”, zegt Monique van Doorn, directeur van Zeeuwse Zorgschakels tegen Omroep Zeeland. Sensoren gaan de bewegingen meten, om zicht te krijgen op het leefgedrag. Daarnaast moet er meer dialoog komen.
‘Koppel de bejaardjes aan de bengels’
Waarom zijn er niet meer projecten waarbij bejaardjes aan bengels gekoppeld worden, vraagt Renske Kruitbosch zich af in haar column in De Stentor: “Het gaat in de breinen van snelle zorgmanagers niet meer om zorg, het gaat er om dat de ouderen hun medicijnen innemen. Maar juist die doelgroep heeft lol nodig. Zij zijn ook jong geweest. Als je lacht maak je gelukshormoon aan, krijg je energie en grinniken werkt zelfs pijnstillend. Paracetamol? Paracetalol!”
Lang Leve Kunst Fonds
In totaal ontvingen 47 organisaties een bijdrage van gemiddeld € 12.765, meldt Lang Leve Kunst Fonds over de eerste ronde toekenningen. “De toegekende aanvragen lieten een nauwe samenwerking zien tussen zorg/welzijn en kunst/cultuur en hadden een goed uitgewerkt plan om (kwetsbare) ouderen te laten deelnemen aan een samenhangende reeks activiteiten.”