Senioren Journaal van donderdag 15 februari

Wijs mijn verdwaalde tante gewoon de weg

Het aantal mensen met dementie neemt sterk toe. “Als we die niet allemaal de regie over hun leven willen afnemen, zullen we hen vaker de weg moeten wijzen.” Hoe een familie de risico’s afweegt en verantwoordelijkheid neemt.

Ook 65-plussers krijgen werkstraf

In 2022 kregen ruim 25.000 mensen een werkstraf opgelegd. 2 procent van hen was ouder dan 65 jaar. Reclassering Nederland bekijkt per persoon welk werk passend is. “Er wordt wel gekeken wat er fysiek nog mogelijk is”, zegt een strafrechtdeskundige.

Johan (90) pakt dubieuze pannenverkoper terug

De 90-jarige Johan Knobben uit Haarle liet zich (bij een bij ouderen meer toegepaste truc) voor duizend euro een pannenset aansmeren. Maar hij sleepte de pannenverkoper voor de rechter en die kreeg behoorlijk het deksel op de neus.

Rotterdam meer Thuisplusflats

Hoe zorg je dat het voor ouderen leuk blijft om in de stad te wonen? Door ze vooral weer bij elkaar te laten wonen. De Rotterdamse gemeenteraad praat vandaag over een forse uitbreiding van het aantal Thuisplusflats.

Vervoersarmoede veel gepensioneerden

Voor tienduizenden huishoudens met een laag inkomen die noodgedwongen veel kilometers afleggen in hun auto, dreigt het bezit daarvan onbetaalbaar te worden. Daar zitten relatief veel gepensioneerden bij.

Tijd voor Krijt tegen eenzaamheid

Mensen bij elkaar krijgen die behoefte hebben aan sport, maar vooral aan een babbeltje en nieuwe contacten. Dat wil de biljartbond (KNBB) ook in Amsterdam met het initiatief Tijd voor Krijt voor elkaar krijgen bij eenzame ouderen.

Inzet dorpsondersteuners

De gemeente Het Hogeland heeft 12,1 miljoen euro gekregen om de kwaliteit van wonen, werken en leven te verbeteren. Hierdoor wordt onder meer de inzet van dorpsondersteuners mogelijk voor de verbinding tussen zorg en vrijwilligers.

Fit blijven met stoelyoga

De Zonnebloem heeft stoelyoga aan haar activiteiten toegevoegd: een laagdrempelige manier om aan je mentale en fysieke gezondheid te werken. “Na een aantal keren merk je de verbetering en gaat de arm toch iets beter omhoog.”

Vragen & antwoorden rijbewijskeuringen

Volgens het CBR zijn er vorig jaar 248.665 gezondheidsverklaringen beoordeeld van 75-plussers. Daarvan werden 1701 (0,7 procent) niet meer geschikt bevonden om te rijden. Dat blijkt uit vragen & antwoorden bij EenVandaag over de keuringen.