Senioren Journaal van dinsdag 15 februari

Niet meer zomaar en/of rekening

Een 90-jarige vrouw vroeg aan Willem Bakker (lid Raad van Ouderen): ‘Mijn kind wil mij geen inzage geven in mijn bankafschriften. Is dat normaal?’. “Dan gaan bij mij alle alarmbellen af”, zegt Bakker. Hij dook erin en vertelt in het Noordhollands Dagblad hoe contact met de Rabobank ertoe leidde niet zomaar meer ‘en/of rekeningen’ worden geopend voor kinderen en ouders. “Nu geven ze beperkte machtigingen op dit gebied met veel voorwaarden. Maar niet alle banken zijn zo coöperatief.”

Vrijwilligers overvraagd met schoonmaak

Steunkousen aantrekken en schoonmaken bij kwetsbare ouderen. Daar zijn vrijwilligers niet voor bedoeld, maar door wachtlijsten en tekorten in de zorg worden ze er steeds vaker voor gevraagd, zegt de directeur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam in Het Parool.

Dorpen dreigen huisarts kwijt te raken

Het platteland vreest voor de toekomst van huisartsen in kleine dorpen. Hun positie staat onder druk door gebrek aan opvolgers en de groeiende macht van zorgverzekeraars. “Dit staat op gespannen voet met het beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zelfredzaam te laten zijn.” Een manifest moet het probleem op de kaart zetten.

Naoberschap is mooi, maar niet genoeg

Een Drentse wijkverpleegkundige zet in Trouw kanttekeningen bij het credo ‘ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen’. Ook waar naoberschap hoog in het vaandel staat, ziet ze verwaarlozing en eenzaamheid. “Buren zijn best bereid een pannetje soep te brengen en wekelijks koffie te komen drinken maar ouderen hebben ook echte zorg nodig.”  Ze ziet mensen opknappen als ze in het zorgcentrum wonen.

Voor altijd naar de Voedselbank?

Platform Armoedebestrijding Doetinchem (PAD) trekt lokaal aan de bel omdat het vreest dat ouderen met alleen AOW of met een klein pensioen in de knel komen. ‘Vanwege de inflatie wordt alles duurder’, schrijft PAD volgens De Gelderlander  in een brief aan de gemeente Doetinchem, lokale kerken en ouderenbonden. “In 2020 hadden we zeven klanten van 66 jaar of ouder bij de Voedselbank. Nu zijn dat er vijftien. Het zijn mensen die we niet meer uitschrijven.”

Plan voor soort sociaal bejaardentehuis

Stichting Sociaal Woonproject Beemstee wil zich hardmaken voor ouderenhuisvesting in Bedum en bij voorkeur in het voormalig gemeentehuis.

“Wij willen een soort sociaal bejaardentehuis. Een plek waar zowel een directeur als een vuilnisman kan wonen, en waar mensen naar elkaar omzien. Noaberschap”, zeggen de initiatiefnemers in het Dagblad van het Noorden.

Schade door uitstellen van zorg

De vroegere Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet is benoemd tot lid van de raad van advies van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), meldt Skipr. Verbeet was ook voorzitter van Patiëntenfederatie Nederland. Zij maakt zich zorgen over de schade die ontstaat door het uitstellen van zorg bij ouderen: “Door het uitstellen van heup- en knieoperaties bewegen mensen minder. Dit zal in de nabije toekomst leiden tot meer problemen, zoals valpartijen en botbreuken.”

Fysiocollectief nu ook in ouderenzorg

Het Fysiocollectief Almelo heeft een werkgroep Ouderenzorg opgericht, die volgens het Almelo’s Weekblad bestaat uit elf fysiotherapeuten van verschillende praktijken uit Almelo, die de master geriatriefysiotherapie hebben afgerond of nog in opleiding zijn. Het doel is de fysiotherapeutische zorg voor kwetsbare ouderen in Almelo beter op de kaart te zetten en te organiseren, zodat de patiënt sneller de juiste zorg krijgt.

Oude mensen in twee categorieën

Oude mensen kun je in twee categorieën verdelen, schrijft Thomas van der Meer in zijn Volkskrant-column vanuit het verpleeghuis: mensen die zichzelf kunnen vermaken en mensen die dat niet kunnen. Mevrouw Steur (88) is bijvoorbeeld iemand die zich prima vermaakt. Op haar tafel liggen een iPad, iPhone, een stapel boeken en de krant. Gisteren heeft ze Spotify ontdekt. ‘Alles staat erop’, zei ze. ‘Alle muziek van mijn leven.’ Veel andere bewoners doen helemaal niets, die zitten voor het raam te wachten tot er iemand op bezoek komt.

Door corona toename emotionele eenzaamheid

De Gezondheidsraad maakt zich zorgen over de mentale klachten die zijn ontstaan tijdens de coronapandemie, schrijft de raad volgens NU.nl in een nieuw rapport. Vooral jongvolwassenen, ouderen en mensen in een beroep dat onder druk kwam te staan, zoals zorgpersoneel, hebben vaker last van mentale klachten. Bij veel ouderen was er een toename in emotionele eenzaamheid te zien.

OMT zag ouderenzorg over het hoofd

Woensdag komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) met een rapport over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis tijdens de eerste golf. Volgens bronnen gaat de OVV zeer kritisch oordelen over de corona-aanpak in de verpleeghuizen. De NOS blikt terug op de beginperiode van de coronacrisis met drie leden van het Outbreak Management Team die daar speciaal vanwege hun kennis over de ouderenzorg aan deelnamen.

Beleid dendert achter de feiten aan

Een Volkskrant-lezer uit Drachten schrijft heel graag rekening te houden met de jongeren. “Ik zou hen zelfs mijn huis gunnen. Ik heb een te groot huis voor mij alleen en een gezin zou er intens gelukkig mee zijn, maar hoe ik ook zoek en laat zoeken: er zijn geen geschikte huizen voor ouderen waar het goed en betaalbaar vertoeven is.  Het zijn niet de jongeren of de ouderen die de problemen veroorzaken: het was en is het beleid dat achter de feiten aan dendert.”

Seniorenmakelaar met koektrommel

Ruim een week geleden is Hennie Arends begonnen aan haar nieuwe baan als seniorenmakelaar. Ze heeft nog geen moment stil gezeten. Met een trommel vol koeken onder de arm gaat ze op bezoek bij senioren. Om gewoon eens met ze te praten. En om ze in te schrijven. Daar hamert Arends in elk gesprek op, aldus RTV Drenthe. “En dat kost helemaal niks. Maar als je ingeschreven staat, bouw je wel wachtpunten op.”

Of te duur óf niet levensloopbestendig

Ouderen die in een te groot huis wonen en niet verhuizen naar een kleinere woning. De 83-jarige Rotterdamse Loes de Bruin, ouderenadviseur KBO, hoort het vaak en zegt bij Rijnmond: “De reden is heel simpel. We kunnen vaak geen kleiner huis krijgen. Het is óf te duur óf het is niet levensloopbestendig.” Alleen al in haar straat met 30 woningen, zijn 5 alleenstaande ouderen die zouden kunnen verhuizen, maar waar geen woning voor te vinden is.

Gebak van het CDA

Het CDA Noardeast-Fryslân heeft gisteren de mensen die in de verzorgingshuizen werken, getrakteerd op gebak, bericht RTV NOF. “In onze gemeente dragen 9.000 ouderen hun steentje bij aan de samenleving. We kunnen niet zonder hen. Ze zetten zich in voor verenigingen, in dorpshuizen of ze zijn oppas voor de kleinkinderen. Daarom verdienen ouderen onze waardering, respect en solidariteit. Als ouderen kwetsbaar worden en zijn aangewezen op verzorging of verpleging, dan moeten zij kunnen vertrouwen op goede zorg. En daarom steken we het zorgpersoneel een hart onder de riem.”