Senioren Journaal van dinsdag 14 september
‘Zorg snel voor papieren QR-code’
Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen, meldt de Telegraaf. In principe kunnen ze nu al zo’n bewijs krijgen, maar het aanvragen “lukt nog steeds niet altijd”, stelt de bond, die “direct actie” van het ministerie van Volksgezondheid wil.
‘Seniorenwoningen in kantoren’
Een lezer van Trouw pleit voor een vijfstappenplan voor wonen: maak van lege kantoorpanden tweekamerwoningen met een keukenblok en badkamer; zorg dat onder anderen gepensioneerden hier gaan wonen; laat jongeren naar de vrijgekomen woningen gaan tegen een sociale vergoeding, zoals boodschappen doen en helpen met klussen; laat huursubsidie dit mogelijk maken; een minister van wonen, in het nieuwe kabinet, regel dit.
Gepensioneerden niet zo snel de straat op
Het moet maar eens afgelopen zijn met ‘de pensioenroof’ vinden Cas Tuyn (58) en Jan Schut (74) uit Valkenburg. Daarom protesteren ze al twee jaar lang, waar ze maar kunnen, tegen het feit dat de pensioenen al veertien jaar niet geïndexeerd zijn. Het protesteren keken de mannen af bij de boeren, schrijft De Limburger. Maar ja, gepensioneerden zijn druk met vrijwilligerswerk of als oppasopa of -oma; die krijg je niet zo snel de straat op.
Woningen voor Turkse ouderen
Al twintig jaar wordt erover gepraat, een appartementencomplex waar Turkse ouderen onder elkaar kunnen wonen. Nu lijkt het er van te komen in Eindhoven bij een project van Woonbedrijf. Vereniging Lâle heeft ook invloed op het ontwerp. Maar het wordt geen Turkse architectuur, zeggen ze erbij in het Eindhovens Dagblad. De eigen cultuur zal alleen terug te zien zijn in het individuele interieur. En misschien in de gemeenschappelijke ruimte die ze krijgen.
Podcast ‘Op leven en dood’
De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken, meldt ZonMw. Voor welke dilemma’s komen artsen en naasten te staan? En hoe gaan zij met elkaar hierover in gesprek?
Zorgdieren in opleiding
Zon & Schild in Amersfoort laat op proef oudere psychiatrische bewoners contact maken met huisdieren, omdat dat hun welzijn kan bevorderen, zo blijkt uit onderzoek. De stichting ZorgDier Nederland zoekt daarvoor mensen uit Amersfoort en omgeving die een hond of een kat hebben, meldt AD Amersfoortse Courant. Als hun dier makkelijk is in het contact met mensen en het baasje ook, dan kunnen ze worden opgeleid tot ‘zorgdier’ en ‘zorgdierbegeleider’.
Met heupfractuur multidisciplinair beter af?
Oudere patiënten met een heupfractuur zijn mogelijk gebaat bij multidisciplinaire, geriatrische én orthopedische zorg, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “Een geïntegreerde orthogeriatrischebehandeling die door een verpleegkundig specialist geleid wordt, is een goede stap voorwaarts in de behandeling van kwetsbare ouderen met een heupfractuur.”
Erotiek in verpleeghuis
Zorginnovatiebedrijf Qwiek brengt met de zogeheten Sensualiteit Interventie erotische beelden in het verpleeghuis. De behoefte is groot, het taboe hierop eveneens, schrijft De Limburger. Het gaat om korte seksuele films in retrobeeld, die gericht ingezet kunnen worden, legt Qwiek uit. De films duren een kwartier. “Als de verzorgende de kamer weer betreedt, ligt de cliënt vaak lekker te slapen omdat hij of zij rust heeft gevonden.”
Onderzoek mondzorg
Mondgezondheid hangt bij ieder individu samen met de algemene gezondheid en het algemene welbevinden. Bij kwetsbare thuiswonende ouderen is er een verhoogd risico op mondproblemen en andere aandoeningen en bovendien op sociaal isolement. Daarom is goede mondzorg bij deze groep extra belangrijk. Op verzoek van Zorginstituut Nederland onderzoekt het Nivel hoe de mondzorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen kan worden verbeterd.
Hoogste risico op dementie
Edo Richard is bij Amsterdam UMC benoemd tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief. Hij vindt het belangrijk om met zijn hoogleraarschap aandacht te besteden aan de groep die het hoogste risico heeft op dementie maar die nu onvoldoende preventieve zorg krijgt. Dit zijn volgens Richard bijvoorbeeld mensen met een lage sociaal economische status en migrantenpopulaties. “In een stad als Amsterdam zouden we ons daar op kunnen en moeten richten.”