Senioren Journaal van donderdag 14 oktober

Enquête Goed ouder worden

De Koepel Gepensioneerden doet samen met ANBO en KBO-PCOB een peiling over hoe men het ouder worden ervaart. “Wij zijn benieuwd wat u nodig heeft om goed ouder te kunnen worden. Wat ervaart u bijvoorbeeld als plus- of minpunt en voelt u zich gewaardeerd binnen de samenleving?” Aan de hand van de uitkomsten willen de seniorenorganisaties “het nieuwe kabinet nog beter duidelijk maken wat er de komende jaren moet gebeuren”.

Amersfoortse raad: extra woningen ouderen

De Amersfoortse gemeenteraad is akkoord gegaan met een motie van oppositiepartijen om onderzoek te doen hoe zoveel mogelijk levensloopbestendige woningen gebouwd kunnen worden. Dat meldt AD Amersfoortse Courant. Het bouwen van dit soort woningen voor ouderen leidt volgens initiatiefnemer Noëlle Sanders tot doorstroming op de huizenmarkt. “Door te bouwen voor ouderen, komen er veel woningen vrij voor jongeren.” De gemeente gaat nu in overleg met projectontwikkelaars en andere partijen.

Gratis gezondheidsspreekuur

KijkopWelzijn en Aafje bundelen de krachten en starten een gratis gezondheidsspreekuur in Barendrecht. “Tijdens het gezondheidsspreekuur kunt u al uw vragen op het gebied van zorg en welzijn stellen aan een verpleegkundige van Aafje en een ouderenadviseur van KijkopWelzijn. Ook kunt u uw bloeddruk laten meten en wisselend zijn er deskundigen zoals een diëtiste en bewegingscoach aanwezig.”

Starters en ouderen onder één dak

In Nijmegen is de overeenkomst getekend voor woonzorgcomplex Living-Inn in Hof van Holland. Vanaf medio 2023 zullen hier 370 appartementen door jong en oud worden bewoond. Living-Inn is volgens de gemeente een bijzonder woonzorgconcept waar senioren, starters en zorgbehoevende senioren met verschillende inkomens samen wonen en leven. “Een wooncomplex waar mensen naar elkaar omkijken.”

Extra leuningen voetgangersviaducten

Op de trappen van voetgangersviaducten over de N69 in Riethoven worden nog voor het einde van dit jaar extra leuningen geplaatst. Dat heeft provincie Noord-Brabant volgens het Eindhovens Dagblad laten weten aan Kernraad Riethoven, die namens de ouderen klaagde over de steile en gevaarlijke trappen. De Kernraad geeft een compliment aan de provincie en gemeente, omdat “naar burgers is geluisterd en hun aangedragen voorstellen serieus zijn genomen”.

‘Maak bouw mantelzorgwoning niet moeilijker’

MantelzorgNL vraagt samen met andere maatschappelijke organisaties aan de Tweede Kamer om het bouwen van mantelzorgwoningen niet lastiger te maken. Dat dreigt wel te gebeuren, door nieuwe wetgeving die volgend jaar van kracht wordt. In de brief stellen de organisaties voor om in de nieuwe wet te regelen dat het vergunningvrij bouwen van een mantelzorgwoning mogelijk blijft.

Horeca leert omgaan met dementie

Voor mensen met dementie is het extra belangrijk om er weer op uit te gaan. Maar het bezoeken van een horecagelegenheid is soms best lastig. Moeite om de menukaart of de CoronaCheck-app te begrijpen, drukte ervaren en niet altijd begrepen worden door het personeel. Door de 15 minuten durende online training te volgen weten horecamedewerkers hoe ze dementie herkennen én hoe ze mensen met dementie op hun gemak stellen.

Meer uitgeven dan ontvangen

De ongelijkheid en de lage rente versterken elkaar, schrijft Alman Metten (economisch onderzoeker en oud-lid van het Europees Parlement voor de PvdA) in NRC. Hij roept op de koopkracht van de hele bevolking te stimuleren, niet via de allerrijksten. De lagere rente heeft pensioenfondsen in de problemen gebracht “en de uitkeringen van gepensioneerden, die als groep zelfs meer uitgeven dan ze ontvangen, aangetast”.

Energie-armoede gepensioneerden

De hoge gasprijzen raken veel huishoudens, maar de groep die echt in de knel komt, is kleiner, aldus NRC. TNO schatte dat ruim een half miljoen huishoudens kampt met energie-armoede. Dat was op basis van cijfers uit 2019. Het gaat om mensen met een laag inkomen die of hoge energiekosten hebben of een slecht geïsoleerd huis, of allebei. Vaak zitten ze in de bijstand of zijn het gepensioneerden. Het overgrote deel woont in een huurhuis van een woningcorporatie. Ze kunnen daarom zelf hun huis niet verduurzamen.

‘Zonder indexering komen we in de problemen’

“Dit is niet de eerste keer dat DNB-president Klaas Knot de oudere en hardwerkende mensen, die vele jaren van hun leven hebben gespaard en zuinig hebben geleefd, wil laten betalen”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Namelijk door zijn pleidooi om hun (deels) afgeloste woning te laten belasten in box 3 als vermogen. De ouderen hebben het toch al zwaar te verduren doordat de pensioenen al jaren niet meer geïndexeerd zijn.” Een ander lezer schrijft over stijgende prijzen: “Zonder een indexering van het pensioen of AOW-verhoging zullen met name veel gepensioneerden in de problemen komen. Ouderen zouden toch ook moeten profiteren van de aantrekkende economie.”