Senioren Journaal van maandag 14 maart

Verhoging pensioenen uit beeld

De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het FD voor onrust bij pensioenfondsen. Niet alleen staan in de meeste gevallen de dekkingsgraden lager door de gedaalde aandelenkoersen, ook zijn de economische vooruitzichten zeer onzeker geworden. Een verhoging van de pensioenen is hierdoor verder uit beeld geraakt. ‘Tanken voor €2,40 per liter, een brood van €5. Dat is vooral voor gepensioneerden een harde klap.’

Afspraken over huren seniorenwoningen

“Waarom hebben we zo weinig seniorenwoningen gebouwd?”, vroeg minister Hugo de Jonge zich zaterdag af in Veldhoven. “Daar hebben we niet goed naar gekeken. En vervolgens verwijten we senioren dat ze eengezinswoningen bezet houden. Dat is best gek”, aldus de minister volgens het Eindhovens Dagblad. Senioren gaan helemaal niet verhuizen als de prijs van zo’n seniorenwoning te hoog is, zei gedeputeerde Erik Ronnes. Ingrid de Boer, directeur van woningbouwvereniging Woonbedrijf: “We kunnen daarover afspraken maken en zorgen dat senioren niet meer hoeven te betalen. Dan gaat de huur van de vrijgekomen woning alleen een beetje omhoog. Voor de corporatie maakt dat uiteindelijk niets uit.”

Langer Vitaal Thuis

Woonzorggroep Samen, zorgverzekeraar VGZ en de vier gemeenten in de Kop van Noord Holland gaan gezamenlijk de pilot ‘Langer Vitaal Thuis’ starten in Tuitjenhorn waarmee ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat meldt Noordkop Centraal. Bij het project is een team betrokken bestaande uit diverse disciplines, waaronder wijkverpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut, hulp in huishouding en welzijnsmedewerker.

Arnhemse Ouderen Partij scoort met klimaat

Uit onderzoek van de Arnhemse Klimaatcoalitie blijkt volgens de Arnhemse Koerier dat de Arnhemse Ouderen Partij erg hoog scoort als het om het klimaat gaat. Nog beter dan D66 en vele malen beter dan Arnhem Centraal en GroenLinks. Het Klimaatcollectief baseert zich op 72 stemmingen in de gemeenteraad.. “Natuur, klimaat en gezondheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en de lokale Arnhemse Ouderen Partij heeft de afgelopen 4 jaar laten zien dat ze daarvoor opkomen.”

Regelmatig check kwetsbare 80-plussers

“Als iemand 80 jaar is en alleen woont, weinig sociale contacten heeft, een zwakke gezondheid bezit maar nog geen zorg behoeft, kun je erop wachten dat hij of zij die zorg wel nodig krijgt.’Dat zegt de Maastrichtse econoom prof. Frits van Merode in het
Reformatorisch Dagblad. Hij bepleit dat wijkverpleegkundigen deze kwetsbaren bijvoorbeeld elke drie maanden opzoeken en bij hen een gezondheidscheck doen.

Iemand met alzheimer echt leren kennen

Hans Goebertus kreeg alzheimer toen hij 65 was. Hij vond het goed dat NRC hem jarenlang volgde, zodat hij over de ziekte kon vertellen. Onlangs is hij overleden. Hans Goebertus zag het wel zitten: lotgenoten vertellen over de ziekte, laten zien hoe je ermee om kan gaan – ook als dat soms niet goed lukt. “Het is een plasje hersenen in mijn hoofd”, zei hij bij de eerste ontmoeting. “Gelukkig kunnen we er soms mee lachen. Anders was het niet te doen.” De NRC-redacteur: “Sinds ik Hans heb ontmoet, weet ik dat je iemand met alzheimer nog echt kunt leren kennen.”

Hofje ideale woonvorm

Hoe ziet de ideale woonvorm voor mensen op leeftijd uit? E.L. Dobber uit Lelystad ziet dit in de Telegraaf zo: Creëer rondom een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte een wooncluster van hofjes. Een gastenwoning en een kinderspeelplaats kunnen ervoor zorgen, dat de band met de familie stevig blijft. Maak afspraken met een restaurant in de buurt om maaltijden voor een billijke prijs te verzorgen. Medische zorg is gemakkelijk te regelen, omdat de bejaarden bij elkaar wonen.

Handboek voor mantelzorgers

In “Fijn dat je er bent. Handboek voor de moderne mantelzorger” geven journalist Tijn Elferink en trainer en adviseur Jan van Houten praktische informatie en handige tips om (toekomstige) mantelzorgers te helpen en met persoonlijke verhalen te inspireren. Wat wordt er van je gevraagd en hoe bereid je je erop voor? Het boek verschijnt op 24 mei, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Vrijwilligers voor vriendschappelijk huisbezoek

Bij Stichting Welzijn Ouderen Soest zijn maar liefst 350 vrijwilligers actief, van wie zo’n 80 tot 90 voor het zogeheten ‘vriendschappelijk huisbezoek’, aldus AD Amersfoortse Courant. Voor dat project heeft de SWOS zelfs een speciale ‘vrijwilligersmakelaar’ in dienst. “Ik zeg altijd: alle hulp is welkom, al is het maar een uurtje in de maand.”

Koophuizen ruilen

De Rotterdammer Abel Scholtens begon HuisSwop.nl, voor iedereen met verhuisplannen maar geen zin in makelaars. Je schrijft je huis gratis online in, geeft je wensen door en wie weet is er een match. “Een soort Tinder, maar dan voor huiseigenaren”, aldus het AD. Scholtens: “Ik weet dat er best veel ouderen zijn die willen verhuizen, maar geen zin hebben in al die opdringerige makelaars. Nu heb je geen makelaar meer nodig om met elkaar in contact te komen. De makelaar kun je later nog wel inschakelen, voor bijvoorbeeld de taxatie en het verdere verkoopproces.’’

Ouderenzorg als verdienmodel

Particuliere initiatieven voor kleinschalige vormen van wonen voor ouderen met dementie schieten als paddenstoelen uit de grond. Pointer (KRO-NCRV) bericht hoe Dagelijks Leven inspringt op de groeiende vraag. Het krijgt hoge cijfers op waarderingssite Zorgkaart Nederland en is een van de snelste groeiers in het land. Maar familieleden en huisartsen zien ook een keerzijde: de woonzorgcentra zijn geen echte verpleeghuizen.

Toekomstige gepensioneerde levert meer in

Een Trouw-lezer vroeg zich af zich af of iemand zich druk heeft gemaakt over het feit dat gepensioneerden de laatste 10 jaar meer dan 20 procent inleverden. Een andere lezer reageert: Beseffen die gepensioneerden, die veelal met een eindloonregeling en jonger dan 65 met pensioen konden, dat mijn toekomstige pensioen later ingaat en dat ik al blij mag zijn met een middelloonregeling? Mijn pensioen gaat nooit worden wat huidige gepensioneerden krijgen.”