Senioren Journaal van woensdag 14 juli
Zonder prik niet meesjoelen
‘Enkel gevaccineerden welkom’ staat er in rode letters op de deur van een seniorencomplex in Krommenie. De tekst slaat op de gezamenlijke activiteiten, zoals sjoelen, klaverjassen, rummikub en koffiedrinken, die door de bewonerscommissie worden georganiseerd. Terecht zegt de een, discriminatie vindt de ander, aldus NH Nieuws.
Toename scheiding wonen en zorg
Binnen de ouderenzorg lijkt een stijgende trend zichtbaar naar een leveringsvorm van volledig pakket thuis (VPT) in combinatie met individuele verhuur. Zorgkantoren zetten, ook voor ouderen met een zwaardere zorgvraag, steeds meer in op een scheiding tussen wonen en zorg. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer 2e kwartaal 2021.
‘Met pensioen? Liever niet!’
Pensioenadvocaat Theo Gommer werd gisteren 55, in goede gezondheid. Toen hij net begonnen was in pensioenland kwam het rapport van de Commissie Witteveen, september 1995. De vroegste pensioeningangsdatum zou op 55 jaar komen?! Verbazingwekkend, schrijft Gommer in zijn Telegraaf-column. “Dat we toen echt dachten dat ’zo vroeg mogelijk met pensioen’ gaan hét doel/Walhalla was in het leven!” Een werknemer van 55 jaar kan nog ’fluitend’ 15+ jaar mee constateert Gommer. “Mits verantwoord, met een baan die je kunt en leuk vindt.”
Rebelse initiatieven ouderenhuisvesting
Voorzitter Martin van Rijn van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft het pamflet ‘Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting’ van De Haagse Hogeschool in ontvangst genomen. Het pamflet biedt praktische handvatten voor bestuurders en beleidsmakers die zoeken naar vernieuwing in wonen en zorg voor ouderen.
Hitteplan overal op de agenda
Het is steeds vaker steeds heter. Hoe kunnen mensen zich daartegen wapenen? NRC schrijft vandaag over het woonzorgcentrum. Het Nationaal Hitteplan is eigenlijk geen medisch of fysisch plan, benadrukt het RIVM, maar een communicatieplan. “Het belangrijkste is dat het Hitteplan het onderwerp bij al die partijen op de agenda heeft gezet.” Het plan heeft een breed bereik. “De Volkskrant berekende in 2019 dat het Hitteplan al duizenden levens heeft gered.”
Reporter over aanpak eenzaamheid
Vanuit het programma ‘Versterking aanpak eenzaamheid’ werken veel mooie initiatieven aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen, meldt ZonMw. “In deze videoreeks laat onze razende reporter zien hoe dit werkt, welke mooie resultaten al zijn bereikt én hoe er met uitdagingen wordt omgegaan.”
Ruim 60 procent 60-64-jarigen gevaccineerd
Het RIVM heeft voor het eerst cijfers gepubliceerd over de vaccinatiegraad van 60- tot en met 64-jarigen. Dit is de enige groep die in principe door de huisarts wordt gevaccineerd met AstraZeneca. Van hen heeft 87 procent een eerste prik gehad, 61 procent heeft twee prikken gehad. Dat is minder dan de leeftijdsgroep 55 tot en met 59 jaar, daar is 66 procent al volledig gevaccineerd.
Cheque voor Antje’s Taverne
Antje’s Taverne en Vaart Welzijn ontvingen een bijdrage van het Preventiefonds van de gemeente Assen. Antje Dijkstra is een ondernemer in het centrum van Assen die vanuit haar sociale hart het initiatief heeft genomen om op vaste wekelijkse momenten haar taverne in te zetten als een sociale huiskamer voor ouderen. In samenwerking met Vaart Welzijn, jongeren en andere ondernemers heeft zij voor ouderen een maaltijdservice en ze biedt hen beweeg- en ontmoetingsactiviteiten aan.
Leefbaarheid, dynamiek en inclusie
Een hof als woonvorm voor senioren is een trend. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Platform31 bericht over de ervaringen in Coevorden met visiegericht bouwen voor lager thuis wonen. De corporatie bouwt levensloopbestendige woningen en doet op verzoek van de huurder de Wmo-aanpassingen. Voor de stap naar het Wlz-wonen is de zorgorganisatie aan zet. Soms zijn er meer partijen te interesseren. Het advies: Streef vooral leefbaarheid, dynamiek en inclusie na.
Zij-instromers in het verpleeghuis
Zij-instromers uit de horeca, kunsten en luchtvaart runnen twee afdelingen van verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert. In de lockdown maakten zij hun keuze voor een baan in het verpleeghuis Aandacht en oog voor het geestelijk welzijn van de bewoners staan hoog in het vaandel, beschrijft Het Parool. ‘Hier straal je ook gastvrijheid uit.’
Dertien tijdbesparende zorgtechnologieën
In de langdurige zorg zijn grote personeelstekorten en de verwachting is dat de inzet van technologie de tijdsdruk voor medewerkers kan verminderen en daarmee positief kan bijdragen aan hun werkplezier. Daarnaast kan het de kwaliteit van leven van cliënten verhogen. Het ministerie van VWS heeft daarom aan adviesbureau Significant Public en Vilans opdracht gegeven om tijdbesparende technologieën voor de ouderenzorg in kaart te brengen. Dit rapport ‘Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg’ is gisteren gepresenteerd aan de Tweede Kamer.