Senioren Journaal van vrijdag 14 januari
Liever seniorenraad dan burgerpanel
“Na vier jaar lang tegen een blinde muur te hebben gepraat, krijgen we nu het deksel op de neus.” Ouderenbonden in Goes zijn in de PZC woedend op de gemeente. Goes had tot een aantal jaar geleden een seniorenraad. Die ging op in de veel bredere ‘adviesraad’. Het Bondenberaad Groot Goes (de gezamenlijke ouderenbonden) roept al jaren dat ze graag weer een volwaardige seniorenraad wil hebben. De gemeente voelt er niet voor en zet in op het burgerpanel.
Informatieplatform pensioenen
Werkenaanonspensioen.nl is het nieuwe informatieplatform waar onder meer pensioenverzekeraars, pensioenfonsen en premiepensioeninstellingen alle informatie kunnen vinden om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zo goed mogelijk te kunnen maken. Donderdagmiddag is het platform gelanceerd tijdens een digitale bijeenkomst. Het platform komt uit de koker van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat hierbij samenwerkt met diverse brancheorganisaties.
Inspiratiewijzer Dagactiviteiten
ZonMw heeft gisteren gepresenteerd de inspiratiewijzer Dagactiviteiten voor mensen met dementie. Dit e-magazine bevat voorbeelden en praktische tools voor gemeenten en hun partners, die willen werken aan het versterken van hun aanbod van dagactiviteiten. “Koffiedrinken in een Alzheimer Café, een informatiemiddag in een ontmoetingscentrum of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving.”
Groot maatschappelijk taboe
“De impact van corona is steeds meer vergelijkbaar met griep, die jaarlijks veel slachtoffers maakt onder ouderen. Die vergelijking is een groot maatschappelijk taboe, maar onontbeerlijk voor ons gevoel voor verhoudingen.” Dat schrijven de wetenschappers Barbara Baarsma, Gerard van den Berg, Eline van den Broek-Altenburg, Egbert Dommering en Coen Teulings in NRC. “We lijken toe te gaan naar een situatie waarin het jaarlijkse aantal dodelijke coronaslachtoffers in dezelfde orde van grootte zal liggen als bij een gemiddelde griepepidemie.” De samenleving heeft lang een beroep gedaan op de solidariteit van jongeren met ouderen. “Nu is het zaak opnieuw ruimte te maken voor de ontplooiing van jongeren.”
Het ergste aan ouder worden
“Een zwaar gevoel van eenzaamheid en triestheid overvalt me”, schrijft een arts in Medisch Contact na lijkschouwing bij een man van ergens in de 70, alleen wonend in een appartementje op tien hoog, zonder familie vrienden, vage kennissen of buren die naar hem omkeken. “Luisterde iemand nog naar zijn verhalen? Voelde hij zich nog voor iemand belangrijk? Bestond deze man eigenlijk nog wel? Dat lijkt me misschien nog wel het engste aan ouder worden. Het verlies van vrienden en connectie waardoor een sociaal isolement met eenzaamheid de enige realiteit is. Niet de fysieke dood, maar het sterven van de ziel en het gevoel te hebben je bestaansrecht te verliezen.”
Medicatiebeoordeling bij polyfarmacie
Apothekers voeren medicatiebeoordelingen vooral uit voor patiënten met intensieve farmaceutische zorg: 83% van hen gebruikt chronisch vijf of meer geneesmiddelen. Gemiddeld zijn zij 76 jaar, aldus de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Een medicatiebeoordeling heeft als doel de farmacotherapie van de patiënt te optimaliseren en de mogelijke risico’s van geneesmiddelgebruik te verminderen.
Verrassingstuin Sint Jozef in Lent
Rondom complex Sint Jozef in Lent ligt een prachtige tuin waar bewoners volop van genieten, aldus Woonzorg Nederland: En nu nog meer dan eerst, dankzij Zorgpartij Rijnwaal Zorggroep en studenten van de HAN. Zij legden samen een verrassingsroute aan in de tuin. Een tuinwandeling is nu nog leuker. Want je komt langs drie minibibliotheekjes, een bijenhotel, een moestuin met kas, picknicktafels en bankjes.
Technologieën voor ouderenzorg
Telehealth; oplossingen voor gezondheidsbewaking; kunstmatige intelligentie; robotica; uitbesteden full solution providers. Hierin vinden volgens Kepler Vision Technologies het komende jaar de belangrijkste veranderingen op technologisch gebied in de ouderenzorg plaats. Het gaat daarbij om veelbelovende innovaties die voor patiënten en zorgverleners een positieve impact op de zorg kunnen hebben, aldus ICT&Health.
Geen passend woningaanbod ouderen
Starters willen nog wel eens met de beschuldigende vinger wijzen naar ouderen, die niet zouden willen verhuizen. Lana Gerssen, bij makelaarsvereniging NVM voorzitter van de vakgroep Wonen, zegt in de Telegraaf: “Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep. Dit remt het op gang brengen van een keten van huizen die te koop komt.”
Doorstroming geen doel op zich
Woningbouw heeft op alle niveaus aandacht nodig, schrijft Kees de Heer (voor het CDA lid van Provinciale Staten Noord-Brabant) in het Eindhovens Dagblad: lokaal, provinciaal en landelijk. “De doorstroom van oudere inwoners moet wat mij betreft actief gestimuleerd worden, maar niet vanuit louter economische, marktgerichte motieven. Een mooie bijvangst is dan wellicht wel dat er passende woonruimte beschikbaar komt voor andere groepen in onze samenleving, bijvoorbeeld starters. Maar deze bijvangst mag nooit doel op zich worden.”
Van Groot Naar Beter in Eemnes
Eemnessers die naar een woning verhuizen die beter bij de woonsituatie past, krijgen voorrang op andere huurders. Dit is de Van Groot Naar Beter-regeling. Deze regeling geeft Eemnessers voorrang die van een vierkamerwoning (of groter) verhuizen naar een kleinere woning met maximaal drie kamers. Het gaat hierbij om een pilot voor huurders die een sociale huurwoning van de Alliantie huren.
Pensioen nog duurder in 2022
Na de ongekende stijgingen van vorig jaar, stijgt de pensioenpremie dit jaar verder voor miljoenen werknemers en werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het FD en PensioenPro naar de premies van bedrijfstakpensioenfondsen. Een premiedaling is een zeldzaamheid. Voor circa 1,8 miljoen werkenden gaat de pensioenpremie dit jaar omhoog.
Pensioenfondsen gokten mis
FD-commentator Mathijs Bouman zet graag wat kanttekeningen bij de woede over het ontkoppelen van AOW en minimumloon. Met gericht beleid kun je volgens hem meer doen voor arme ouderen, voor veel minder geld. Bovendien: dat ouderen er mogelijk iets op achteruit gaan, komt niet door de AOW, die altijd netjes wordt geïndexeerd, maar door het particuliere pensioen. “De fondsen gokten jarenlang op rentestijging. Een misgok, die nu leidt tot het achterblijven van indexatie.”
Stem op partij die kiest voor gepensioneerden
“Behoorlijk rondkomen van AOW en een klein pensioen is vrijwel ondoenlijk”, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. Een andere briefschrijver in deze krant adviseert: Breng bij de komende raadsverkiezingen uw stem uit op een partij die het opneemt voor de gepensioneerden. “Pas dan worden ze wakker in Den Haag.” Ook een oproep in de ‘brief van de dag’ in het AD: “De bevolkingsgroep van 65-plussers maakt momenteel 19,5 procent van de bevolking uit. Als deze groep op 50Plus stemt, weet ik zeker dat het tij te keren is.”