Senioren Journaal van maandag 14 februari 2022
Sleutel tot langer thuis
Het project ‘Sleutel tot langer thuis’ moet ouderen het Land van Cuijk helpen om goed voor zichzelf te kunnen blijven zorgen. Het gaat om een samenwerking tussen KBO en Stichting Welzijn Ouderen, Mooiland (wonen), Pantein (zorg) en Sociom (welzijn). “Bij ‘Sleutel tot langer thuis’ hebben senioren zelf de regie in handen”, zegt de projectcoördinator seniorenwerk bij Sociom in de Gelderlander. Vanaf 24 februari 2022 vinden er diverse informatiebijeenkomsten plaats.
Financiële zorgcoach van bank neemt de tijd
ABN Amro heeft intussen zestig ‘financiële zorgcoaches’ in dienst die kwetsbare klanten bijstaan, aldus de Volkskrant. Veel senioren (‘zeg nooit ouderen, dat leer je vanzelf’) zijn onthand. Alle klanten die alleen komen te staan worden proactief gebeld. Vijf miljoen klanten heeft de bank, 800 duizend ervan op leeftijd. Is dit niet gewoon slimme marketing? ‘Zorgcoaches kósten geld.’ Ze nemen de tijd die nodig is, er zijn geen targets. ‘Ik zal nooit zeggen: het duurt te lang. Als het moet rij ik erheen en los het op.’
AOW-actie op Valentijnsdag
Vandaag, Valentijnsdag, vragen de Koepel Gepensioneerden, ANBO, KBO-PCOB en NOOM in Den Haag aandacht voor een bijzonder koppel. “Een koppel dat na ruim 40 jaar bruut uit elkaar dreigt te worden gehaald: de AOW en het minimumloon.” Onaanvaardbaar, vinden seniorenorganisaties. Daarom trekken zij vandaag gezamenlijk naar Den Haag. In Utrecht hebben honderden mensen zaterdag gedemonstreerd tegen de loskoppeling van de AOW van het minimumloon, aldus de NOS. Een Telegraaf-lezer spreekt van ‘een handjevol demonstrerende ouderen, nauwelijks serieus genomen senioren’.
Met BedSense werkdruk verminderen
Meer ruimte voor persoonlijke aandacht en tegelijkertijd de werkdruk verlichten in verpleeghuizen. Menno Gravemaker (30) werkt aan dat doel met bedsensoren en een app om te monitoren of bewoners veilig in bed liggen. Inmiddels maken meer dan twintig Nederlandse verpleeghuizen er gebruik van. Het FD schrijft hierover in de serie Talenten 2022. BedSense is een sensor, die onder de matras wordt geplaatst. Met de app kan een verpleegkundige van een afstand zien of bewoners rustig in bed liggen en bij wie er een kijkje genomen moet worden.
Cel voor bedreigen van ouderen
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden (waarvan 10 maanden voorwaardelijk) na twee inbraken bij ouderen. Bedreiging en afpersing maakte grote indruk op de slachtoffers, aldus de rechter. “Het gaat om oudere en kwetsbare personen. Daarbij veroorzaakt dit soort delicten grote onrust in de samenleving.”
Kwaliteit van sterven bij dementie
Het proefschrift waarop Maartje Klapwijk promoveerde, is naar de mening van Wilco Achterberg (hoogleraar Ouderengeneeskunde LUMC) een prachtig voorbeeld van hoe we het thema, de dood bij dementie, moeten benaderen: het gaat om een goed leven tot en met de dood. “In de politiek wordt de laatste jaren vooral gesproken over het recht op een zelfgekozen dood bij dementie. De studies die Maartje heeft gedaan laten zien dat een goed leven, en een goede dood bij dementie mogelijk zijn.”
Vooral senioren kiezen aflossingsvrij
“De afgelopen tijd heb ik vooral bij oudere huizenbezitters (veel) aflossingsvrije hypotheken afgesloten”, blogt Jos Koets (financieel adviseur en schrijver) bij HomeFinance . De huizenprijzen zijn flink gestegen waardoor er ook een flink hogere aflossingsvrije hypotheek kan worden afgesloten. “Oudere mensen kunnen nu zekerheid “kopen” met betrekking tot hun bruto maandlasten. Door deze laag en betaalbaar te houden, kunnen zij lekker gaan genieten van het leven.”
Goes krijgt weer Seniorenraad
De gemeenteraad van Goes heeft unaniem besloten dat de senioren wél een eigen adviesorgaan krijgen. Het protest dat het Bondenberaad Groot Goes de afgelopen weken heeft laten horen, heeft volgens de PZC z’n effect duidelijk niet gemist. De wethouder zegt dat het weer instellen van een Seniorenraad wel geld kost. De voorzitter van het Bondenberaad: “Wij kosten niets. Het enige wat wij vragen is als serieuze overlegpartner gezien te worden en geraadpleegd worden over onderwerpen die voor ons van belang zijn”.
Data koppelen om minima te helpen
Minister Carola Schouten voor armoedebestrijding wil dat verschillende instanties persoonsgegevens kunnen delen om mensen te helpen die onder het bestaansminimum leven, zegt zij in Trouw. Schouten richt zich specifiek op de groep die een onvolledige AOW ontvangt. Ongeveer honderdduizend van hen hebben recht op een toelage, de zogeheten Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). Een deel van hen, mogelijk een derde, maakt daar geen gebruik van, vermoedelijk omdat zij niet weten dat deze regeling bestaat.
Klimaatprobleem niet bij ouderen neerleggen
Als Ellen Verkoelen van 50Plus in Rotterdam in het college komt, wat is dan het belangrijkste dat zij wil bereiken? “Meer gelijkheid”, zegt zij in AD Rotterdams Dagblad. “De koopkracht gaat hard achteruit, de huren vliegen omhoog. Dat wordt het grote item van de komende jaren. Zeker voor ouderen.” Haar programma gaat nauwelijks over klimaat. “Daar ligt mijn prioriteit niet. Er zijn er al genoeg die het daar over hebben, alles is tegenwoordig klimaat. Ik focus me op de onderdelen die bij anderen niet aan bod komen. Klimaat is gewoon geen hoofdzaak voor ouderen.”
Persoon met dementie kennen en lezen
Minke Nauta, specialist ouderengeneeskunde in verpleeghuizen in de regio Den Haag, verzet zich in onderzoeksprogramma Pointer verzet zich tegen de gedachte dat ouderen met dementie vanwege de hoge werkdruk in de ouderenzorg ‘volgepropt worden met middelen om ze rustig te houden’. “Het beste medicijn tegen gedragsproblemen in het verpleeghuis is het kennen van het gedrag van een persoon met dementie.” Aan het ‘kennen en lezen’ van de persoon met dementie schort het nog wel eens op de werkvloer, moet ze vaststellen.
Geld voor van alles, maar niet voor AOW
Bij de burger ontstaat het beeld dat er geen rem zit op de uitgaven uit de schakist, schrijft Arie de Rooij in het Reformatorisch Dagblad: “Strooien met miljarden, overal geld voor: voor bedrijven in lockdown, voor klimaat, stikstof, onderwijs, voor gedupeerden in Groningen en van de toeslagenaffaire en de vermogenstaks. Tegen die achtergrond is het voor betrokkenen wel zuur te ervaren dat er voor de AOW geen extra budget beschikbaar komt.”
‘Kletskassa’ denigrerend
De ‘kletskassa’s’ voor eenzame ouderen is een pijnlijke benaming, wat verwijtbaar is aan Jumbo, schrijft een NRC-lezer. Dat NRC stelde dat met de komst van de zelfscankassa’s de caissières nu als ‘maatschappelijk werker’ fungeren, noemt deze lezer stuitend. “Waarom deze beroepsgroep degraderen tot een soort kletspraatjesmakers? Maatschappelijk werk is een beroep dat een vierjarige hogere beroepsopleiding vereist en dat op indicatie kan worden ingezet. Kletspraatjes maken wordt daar niet aangeleerd en is voorbehouden aan anderen.”
Hoezo trekken jongeren aan kortste eind?
Er zijn heel veel ouderen met alleen AOW en een klein pensioen die het zwaarder hebben dan menig jongere, schrijft een Volkskrant-lezer. Zelf is hij “een van die ouderen met een eigen huis zonder hypotheek die naast AOW een aanvullend pensioen ontvangt, een pensioen dat overigens de laatste tien jaar niet is geïndexeerd uit solidariteit met jongeren. Ik erfde niets van mijn ouders terwijl ik mijn kinderen een jubelton kon geven en zij straks een erfenis tegemoet zien. Hoe bedoel je dat jongeren aan het kortste eind trekken?” Fiscaal Pensioenrecht Herman Kappelle zei in EenVandaag: “Als ouderen meer pensioen willen, gaan jongeren daar voor betalen.”
De laatste dans
Toen dansschool De Bra in Roosendaal na 83 jaar sloot, besloot Marieke de Bra uit te zoeken hoeveel stellen nog bij elkaar waren en ze op de oude dansvloer te fotograferen. Omdat ze meer wilde vertellen over die lange liefdes en de wereld waarin ze ontstonden, vroeg De Bra drie stellen voor een documentaire. Titel: ‘De laatste dans’. Als de stellen –zaterdag geportretteerd in de Volkskrant- in haar film opnieuw de foxtrot dansen, lijkt er geen tijd verstreken. ‘De laatste dans’ is t/m 28 augustus te zien bij Museum Tongerlohuys in Roosendaal als onderdeel van de tentoonstelling ‘Mag ik deze dans’.