Senioren Journaal van maandag 13 september

Unieke oproep seniorenorganisaties

“Een waardig levenseinde, en breder: een waardige laatste levensfase, vraagt om een waardig debat.” Seniorenorganisaties doen hiertoe gezamenlijk (‘en dat is uniek te noemen’) een oproep aan de politiek, schrijft voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden ook namens ANBO, KBO-PCOB, NOOM, FASV en KBO Brabant) in Trouw over het wetsvoorstel voltooid leven. “Laten we dat éérst met elkaar voeren en vervolgens bezien wat nodig is. Wij nemen daar graag onze verantwoordelijkheid in, door met onze leden overal in het land het gesprek aan te gaan.” KBO-Brabant presenteerde vrijdag de uitkomsten van vier dialoogbijeenkomsten over het wetsvoorstel. Niemand bleek blij met het voorstel, aldus het Eindhovens Dagblad. “De een vindt het te ver gaan, de ander niet ver genoeg.” Rosanne Hertzberger schrijft in haar column in NRC over “het befaamde kroonjuweel van D66, door hen eufemistisch ‘voltooid leven’ genoemd en door mij ‘zetje zelfmoord’”.

Betere keuring oudere automobilisten?

Op de Nederlandse wegen rijden steeds meer automobilisten op hoge leeftijd. Opfriscursussen die voor hen zijn bedoeld, worden nauwelijks bezocht, blijkt uit navraag van RTL Nieuws. En over het huidige keuringssysteem van de rijvaardigheid van ouderen bestaat veel discussie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een onderzoek gestart naar het verbeteren van dat systeem.

‘Seniorenwoningen naar jongeren’

Gepensioneerden die in Amsterdam bewust kozen voor een ouderenwoning aan de Nieuwe Westerdokstraat, zien er nu jonge mensen komen wonen. Corporatie De Key zegt in NRC dat De Key dat het complex “nooit een seniorencomplex” is geweest. Een huurder: “Ik heb de woning als 55+ geaccepteerd, maar met deze verandering slopen ze de hele sociale cohesie in het pand.” Ze ziet langzaam de overlast toenemen: rennende kinderen op de gehorige galerijen, rokende jongeren op de balkons.

Onderzoek betere behandeling COVID-19

ZonMw kent een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. Meer dan 90% van alle sterfte aan COVID-19 betreft patiënten vanaf 70 jaar. Achteruitgang in dagelijks functioneren komt bij ouderen als gevolg van doormaken van COVID-19 veel voor. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn. Jan Festen zit vanaf het begin namens ouderenbond KBO-PCOB in de stuurgroep van de studie.

Aan wie geef je de volmacht?

Nederlandse notarissen sluiten elke werkdag zo’n 650 levenstestamenten af. Daarin leggen mensen vast wat er moet gebeuren als zij door ziekte of ouderdom niet meer bekwaam zijn. De hamvraag is: aan wie geef je de volmacht om dan voor jou financiële of medische beslissingen te nemen? Vaak krijgen alle kinderen gezamenlijk de volmacht. Dat kan flink fout gaan, blijkt uit een artikel in de Telegraaf.

‘Richt je op de niet-gevaccineerde ouderen’

“Ik, 80-plusser en gepromoveerd in de kansrekening, heb me natuurlijk laten inenten”, schrijft Guus Balkema uit Amsterdam in Trouw. Voor een 15-jarige ligt het anders. “In plaats van kinderen te verleiden tot vaccinatie, moet de overheid haar pijlen richten op ouderen. Van de 70-plussers is 8 procent niet gevaccineerd. Van de 2 miljoen personen van 72 tot 91 jaar zijn er 160.000 ongevaccineerd. Als 10 procent van hen zich alsnog laat vaccineren scheelt dat evenveel doden als het vaccineren van zestien miljoen jongeren tussen de 12 en 31.”

Ouderen vragen meer hypotheken aan

Gepensioneerden vroegen vorige maand 25 procent meer hypotheken aan dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt volgens NU.nl uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Uit de data blijkt dat gepensioneerden vorige maand bijna vierduizend hypotheken aanvroegen. Een jaar eerder waren dat er iets meer dan drieduizend. Volgens HDN komt de stijging waarschijnlijk door de historisch lage rente.

Gezond lang doorwerken illusie

Honderdduizenden oudere werknemers dreigen voortijdig uit te vallen, waarschuwt vakbond CNV. Ze kunnen niet eerder stoppen met werken, maar zijn wel versleten, schrijft het AD. De bond hield een onderzoek onder 2100 leden van 45 jaar en ouder. Acht op de tien ondervraagden gaf aan eerder te willen stoppen met werken, omdat het werk te belastend is. Maar zes op de tien verwacht dat eerder stoppen met werken niet zal lukken, vooral vanwege financiële redenen. Of de baas wil ze niet laten gaan omdat er te weinig personeel

Iedereen blijft wonen waar hij of zij woont

Heel veel ouderen met een relatie houden hun eigen woning aan, schrijft een lezer van de Volkskrant, omdat ze anders van een ongehuwden AOW van 1226,60 euro naar een gehuwden AOW van 838,55 euro gaan. “Schaf dat eens af, zodat ze officieel kunnen samenwonen. Ja, dat kost geld, maar het gaat op den duur ook geld opleveren. Als je samenwoont en wat gaat mankeren, is daar vaak de partner die jou kan verzorgen. Dus je hebt geen of, later, dure hulp nodig.” Ook een lezer van Trouw schrijft hierover: “Eventuele huurtoeslagen en zorgtoeslagen komen veelal te vervallen. De kosten kunnen oplopen tot ruim duizend euro netto minder per maand. Dus blijft iedereen wonen waar hij of zij woont.”

Helm dragen op elektrisch fiets

Traumachirurg Jeroen Poos doet sinds vijf jaar onderzoek naar fietsongevallen en letsel. Hij zou graag zien dat drie groepen verkeersdeelnemers een helm dragen, zegt hij in het AD. Als eerste ouderen op een elektrische fiets. “E-bikers raken bij een ongeval ernstiger gewond dan gewone fietsers”, zegt Poos. De fiets is zwaarder, de gebruikers zijn veelal ouder en de snelheid ligt hoger. Ook kinderen tot 12 jaar en pubers die pizza’s rondbrengen op een elektrische fiets moeten volgens Poos aan de helm.

‘Nieuw pensioenstelsel = lagere uitkering’

Werknemers zijn niet geïnteresseerd in de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. De onzekerheid die het met zich meebrengt, associeert de deelnemer vooral met het vooruitzicht van een gemiddeld lagere pensioenuitkering. Dat sombere beeld schetsen onderzoekers van demografisch instituut Nidi, meldt amweb.