Senioren Journaal van dinsdag 13 juli
Waarde van mantelzorg per gemeente
De waarde van mantelzorgers per gemeente loopt in de miljoenen. Dat blijkt uit onderzoek dat Ecorys uitvoerde in opdracht van MantelzorgNL. “De kosten van het vervangen van jou als mantelzorger door een zorgprofessional zijn nog veel hoger. Ook die kosten zijn berekend. In Groningen zou dat de maatschappij jaarlijks 465 tot 638 miljoen euro kosten. In een gemeente als De Bilt komt dit uit op een bedrag tussen de 82 en 112 miljoen euro. Terwijl De Bilt vanuit het Rijk circa 300.000 euro krijgt voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers.”
Drone voor evacuatie bij brand verpleeghuis
Studententeam Blue Jay van de TU/e heeft in het Evoluon in Eindhoven een interactieve drone gepresenteerd die ouderen tijdens een brand in een verpleeghuis naar de uitgang begeleidt, nog voordat de brandweer ter plaatse is. De Blue Jay Aeden is voor zover bekend de eerste interactieve drone ter wereld die emoties over kan brengen en daarmee een belangrijke functie kan vervullen bij het redden van mensenlevens.
Doodswens kan veranderlijk zijn
Alfred stelde zijn doodswens uit, Wieger kreeg weer levenszin: zeven jaar volgde onderzoeker Els van Wijngaarden een groep ouderen met een doodswens. In een nieuwe publicatie maakt ze de balans op, schrijft Trouw. In ‘Still ready to give up life?’ gaat Van Wijngaarden op zoek naar wat er precies voor zorgt dat de doodswens van ouderen verandert over tijd, dat hij verhardt of juist verzacht, soms wordt uitgesteld of overboord wordt gegooid. “De term voltooid leven suggereert dat er al een punt gezet is, en dat is ongepast. Want je kunt niet met zekerheid zeggen of dat echt zo is, want de mens is veerkrachtig: de punt kan een komma worden.”
‘Kijk ook naar de kwaliteit van leven’
Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit bleek dat ouderen die thuis intensief verzorgd worden ongeveer een jaar langer leven dan ouderen in een verpleeghuis. In Het Parool pleiten Leidse wetenschappers voor onderzoek dat verder kijkt dan overleving. “Een langer leven staat immers niet gelijk aan een beter leven. Dit geldt met name voor ouderen die lijden aan meer dan een chronische ziekte. Voor een gedegen vergelijking van de (kosten)effectiviteit van verschillende vormen van zorg, is het daarom cruciaal niet alleen te kijken naar overleving, maar ook naar de kwaliteit van leven.”
Podcast gezond ouder worden
Kan een gezonde leefstijl veroudering afremmen en ziektes voorkomen? De podcast die onderdeel is van het Lifestyle4Health-congres, geeft antwoord. TNO, LUMC en Menzis organiseren het congres, dat dit jaar draait om gezond ouder worden. Op 22 juni was de aftrap, met een wetenschappelijk webinar. De podcast is het vervolg hierop, en de eerste in een serie van 2. ‘Gezond ouder worden; hoe doe je dat en waarom is het belangrijk?’
Soep als bindmiddel voor de buurt
Antropologiestudent Marleen Kop maakte voor haar studie een korte documentaire over het belang van de soepmiddagen in Leiden-Noord. Dat deed ze door participerende observatie: maandenlang hielp ze de bewoners met het bereiden van de soep. Wat dat opleverde is nu te zien. In het geïmproviseerde tentje voor het gebouw komen bewoners met hun eigen pannetje een gratis portie soep halen. En vrijwilligers brengen de soep thuis bij mensen die niet zo goed ter been zijn. Het project voorziet in een behoefte: zo’n zeventig tot honderd bewoners laten graag hun pannetje vullen.
‘Meer ouderengeneeskunde in artsenopleiding’
Zorg dat de medicijnenstudie meer onderwijs in ouderengeneeskunde gaat omvatten. Die oproep doen artsenorganisatie Verenso en opleidingssamenwerkingsverband SOON volgens Medisch Contact aan het adres van opleidingsdirecteuren en de umc-federatie NFU. Volgens de organisaties zijn er in 2031 2589 specialisten ouderengeneeskunde nodig, en zijn er momenteel 1807 in opleiding.
Nederlandse alzheimerexpert internationaal voorzitter
Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC is benoemd tot voorzitter van de World Dementia Council (WDC). Deze internationale raad wil overheden in de hele wereld bewust maken van het probleem dementie en in alle landen nationale plannen tegen dementie ontwikkelen. Scheltens blijft als hoogleraar/onderzoeker verbonden aan Amsterdam UMC.