Senioren Journaal van maandag 13 december
Mantelzorger stuit op muur
Ideeën te over had hoogleraar en mantelzorger Christien Brinkgreve. Alles wilde ze eraan doen om het schrale verpleeghuisleven van haar moeder aangenamer te maken. Maar ze stuitte op een muur, schrijft zij zaterdag in Trouw. Het Systeem verpletterde alles. Ook medemenselijkheid. Vandaag in Trouw twee lezersreacties: “Helaas heel herkenbaar, deze tekening van de verslechterde situatie in verpleeghuizen.” “Je wordt onderdeel van een goedbedoeld regime, waar niemand echt in past.”
Verbale agressie naar ouderenzorg
In ziekenhuizen hebben ze er al langer last van, agressief gedrag richting medewerkers. Maar ook bij Naarderheem in Naarden, revalidatiezorg voor ouderen, merken ze de laatste weken steeds duidelijker dat mensen ‘klaar’ zijn met corona. “Deze verbale agressie is ongekend in de ouderenzorg. We zijn het niet gewend en er niet op getraind”, zegt de directeur in de Gooi- en Eemlander. Vrijwel dagelijks heeft zijn personeel inmiddels met verbale agressie te maken.
Hoe zie ik ouderen?
Er is wereldwijd een onterecht negatief beeld van oudere mensen, aldus in het Reformatorisch Dagblad een artikel vanuit Dorcas. Oproep van deze organisatie aan iedereen: neem je beeld van ouderen kritisch onder de loep. Hoe zie ik ouderen? Erken ik hun capaciteiten, kennis, ervaring, veerkracht en leiderschap?
Huizen op boerenerf
Gemeente Ede gaat experimenteren met het zogeheten erfdelen op voormalige boerenerven. Bij erfdelen worden woningen gerealiseerd rondom een gezamenlijke buitenruimte, schrijft Nieuwe Oogst. De huizen zijn bedoeld voor woningzoekenden uit het buitengebied. Daarbij gaat het om starters, maar ook senioren die kleiner willen wonen. In Ede stoppen naar verwachting de komende jaren tot wel enkele honderden boerenbedrijven.
Veel bereidheid om te zorgen voor elkaar
Er moet in onze samenleving een gesprek op gang komen over de vrijheid van het individu versus het belang van de gemeenschap. Dat creëert een gezamenlijk verhaal, schrijven Kim Putters en Maroesjka Versantvoort van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het FD. “De coronacrisis heeft laten zien dat mensen zich oprecht zorgen maken over polarisatie, maar ook dat er veel bereidheid is om te zorgen voor elkaar. Denk aan alle mantelzorgers en vrijwilligers. Er is dus wel degelijk collectieve basis, maar die moeten we aanspreken en waarderen.”
Bij depressie pillen niet altijd dé oplossing
Meer dan zestigduizend ouderen die lijden aan depressie zijn daarnaast ook fysiek kwetsbaar. Bij hen is sprake van het zogeheten depressie-frailty subtype, aldus een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad. Het is belangrijk dit subtype tijdig te herkennen zodat een juiste behandeling kan worden ingesteld. Het gaat dan vooral om een reductie van medicatie. “Bij depressieve ouderen zijn pillen niet altijd dé oplossing.”
Van verblijf naar wonen
Advies- en bouwmanagementbureau HEVO neemt planontwikkelaar FAME over. HEVO-FAME richt zich op het ontwikkelen van toekomstgerichte woonconcepten voor mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. Onder het motto ‘van verblijf naar wonen’, is FAME ruim twaalf jaar geleden samen met zorgorganisaties, corporaties en beleggers gestart met het ontwikkelen van alternatieven voor het traditionele verpleeg- en verzorgingshuis.
Om winnen gaat het niet bij het songfestival
Iemand zal straks de finale winnen van het Ouderen Songfestival. Maar om winnen gaat het niet, zeggen de deelnemers die Marieke de Bra fotografeerde voor Volkskrant Magazine. Ze hebben allemaal zo hun eigen redenen om meedoen belangrijker te vinden en eindelijk, of nog steeds, uit volle borst te zingen. ‘De voldoening zit er voor mij in dat ik in een mooi pak mag zingen met een geweldig orkest, verlichting en een publiek dat iets voelt, denkt, meemaakt, zich iets herinnert.’
Volgend jaar 200 kletskassa’s
Eind september is de eerste kletskassa officieel geopend, in Udenhout. Inmiddels zijn er 25 Jumbo-vestigingen met kletskassa’s. Eind 2022 moeten er 200 zijn ‘uitgerold’ in Jumbo-land. Het initiatief heeft in tal van talen de wereldpers gehaald. Plauderkasse, heet het in de Duitse media. In het Frans: bavardoir à la caisse. Spaans: cajas para charlar. En Engels: chat checkout. Laat niemand cynisch zijn over de goede bedoelingen van Jumbo, aldus een NRC-artikel: Het verdient respect dat Jumbo zich heeft opgeworpen als een drijvende kracht achter een Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.
Als levenslang stel bij de notaris
De notaris moet vaststellen of veelal bejaarde erflaters nog wel over hun erfenis kunnen beslissen. Maar deed deze notaris dat wel zorgvuldig? De juridische rubriek van NRC bericht over een tuchtzaak: had de notaris in 2018 moeten zien dat haar bejaarde klant al zo aan Alzheimer leed dat ze niet meer haar wil kon bepalen? De klacht werd ongegrond verklaard. De notaris toont zich vooral gekwetst. Ze heeft vijfentwintig jaar ervaring als notaris, het eerste gesprek met moeder duurde anderhalf uur, en dan kan ik heus oordelen over handelingsbekwaamheid.” Ze erkent dat vooral vader het woord had, maar dat komt vaker voor bij levenslange stellen. Dan is er één “die het verhaal vertelt”.