Senioren Journaal van vrijdag 12 november

Pensioen mag omhoog, nog geen confetti

Dertien jaar lang ontvingen ze een onveranderde uitkering, maar vanaf volgend jaar zal een deel van de gepensioneerden hun inkomsten eindelijk weer zien stijgen. Onder druk van de PvdA gaat het demissionaire kabinet hiermee akkoord. ‘Wij schudden de confetti nog niet uit ons haar’, reageert John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. ‘Natuurlijk zijn we blij voor gepensioneerden die er hierdoor op vooruit gaan. Maar als je kijkt hoeveel mensen hier echt iets aan hebben, valt dat vies tegen.‘ Grote fondsen kunnen vooralsnog niet verhogen.

Gezond ouder worden: focus op leefomgeving

David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie, sprak gisteren in Leiden, zijn oratie uit. Volgens Van Bodegom ligt de sleutel tot gezond ouder worden in de leefomgeving. Hij pleit er dan ook voor om in de strijd tegen leefstijlgerelateerde aandoeningen onze leefomgeving te veranderen in plaats van individuele burgers een schuldgevoel aan te praten.

Als het niet meer gaat

SCEN-arts Ad Nuijten legt binnenkort de laatste hand aan zijn boek ‘Als het niet meer gaat’, dat hij samen met een emeritus predikant schreef. ‘Ik ben voor een multidisciplinaire benadering.’ Daarbij moet iemand die is ingeschreven in het BIG-register de middelen voorschrijven, vindt Nuijten, een van de artsen die zich in Medisch Contact uitspreken over levenseinde in eigen regie. ‘Die middelen horen in de apotheek en niet in iemands nachtkastje.’

Goed Leven met Dementie

“Vergeten wij soms niet de mens achter de diagnose dementie?” Daarover gaat op 18 november bij hogeschool Windesheim de lectorale rede van Simone de Bruin. Vanuit het lectoraat Goed Leven met Dementie wil de lector eraan bijdragen dat er op een andere manier naar dementie gekeken wordt: “Dat de nadruk weer op de persoon komt te liggen, in plaats van op de aandoening.’

Sociaal Vitaal in Ter Apel

Inwoners van Ter Apel tussen de 70 en 85 jaar kunnen zich aanmelden voor het beweegproject ‘Sociaal Vitaal’. Sociaal Vitaal is een initiatief van de gemeente Westerwolde in samenwerking met Huis voor de Sport Groningen, Stichting Welzijn Westerwolde en Stichting Goud Vereg.

Wederkerigheid in het verpleeghuis

In verpleeghuizen wordt veel uit handen genomen van de bewoners. “Iemand hoeft bijvoorbeeld de aardappelen niet meer zelf te schillen, terwijl diegene dat nog wel kan”, zegt ouderenpsycholoog en hoogleraar Debby Gerritsen in het AD. “We leren uit onderzoek dat mensen het nog heel belangrijk vinden om zich nuttig te maken in een verpleeghuis. Ze willen iets terugdoen. Die wederkerigheid proberen we in stand te houden.”

Seniorenmakelaar ook voor koopwoningen

Van de 75-plussers in Zoetermeer wil bijna driekwart niet verhuizen, omdat ze zich op hun plek voelen in de buurt. Redenen om wel te verhuizen zijn gezondheids- en ouderdomsklachten en een te grote woning. “Als we ouderen überhaupt de keuze kunnen geven om kleiner te gaan wonen, kunnen we hen hierin begeleiden. Dat doen we nu al met de seniorenmakelaar voor sociale huurwoningen. Voor koopwoningen willen we dat ook gaan bevorderen”, aldus de wethouder in AD Haagsche Courant.

Goede Buren: ouderwets en toch nieuw

Omzien naar elkaar, elkaar helpen in de gezamenlijke tuin en gewoon prettig wonen. Ouderwets? Niet als het aan ons ligt. Binnenkort start woningcorporatie Woonconcept de woonvorm: Goede Buren. De Leliestraat in Hoogeveen krijgt de primeur met zes woningen.

Buurtpunt in Overschie

In Rotterdam is de opening gevierd van het Buurtpunt aan de Patijnstraat in Overschie, ‘een gezellige huiskamer waar buurtbewoners naartoe kunnen met vragen, ideeën of problemen’. Het Buurtpunt is een samenwerking tussen Pameijer, wmo Radar, de gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam.

‘Mantelzorger gebaat bij beter fiscaal beleid’

Het is goed dat de overheid méér doet dan zijn waardering uitspreken voor mantelzorgers en het verbeteren van randvoorwaarden, aldus een commentaar van het Reformatorisch Dagblad. “Een eerste stap zou het slechten van de kloof tussen de fiscale behandeling van een- en tweeverdieners kunnen zijn. Zodat mensen niet langer worden gestraft als zij er voor kiezen om in plaats van te gaan werken hun krachten te geven aan de zorg voor anderen.”

Onderzoek ideale huisvesting bij dementie

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) heeft, samen met Achterbosch Architecten en innovatie-lab Jamzone, onderzoek gedaan naar de ideale inrichting van de leefomgeving voor dementie patiënten. Met behulp van biometrie en virtual reality werden factoren die een positieve invloed hebben op het welzijn van bewoners, verzorgenden en bezoekers verzameld, aldus ICT&Health.