Senioren Journaal van woensdag 12 maart

Anders bouwen, moeten we vaker doen

In Almelo is na ruim tien jaar voorbereiding de eerste steen gelegd voor Hof Markgraven. De wethouder is enthousiast: ‘We bouwen al honderd jaar dezelfde woningen. Deze zijn iets anders en brengen mensen dichter bij elkaar.’

Ook de sanitair-installateur is onmisbaar

Volgens Branchevereniging Techniek Nederland zijn loodgieters onmisbare sanitair-installateurs, die er bijvoorbeeld aan bijdragen dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, door middel van aangepast sanitair.

Mijn gemiddelde schermtijd 2 uur en 18 minuten

Jongeren zijn misschien smartphone-verslaafd, maar sommige ouderen kunnen er ook wat van. ‘Ik vrees dat dit een communicatietrend is die ouderen overnamen van jongeren.’

Minder huishoudelijke hulp, meer zelf doen

Voor ouderen in Den Bosch die straks huishoudelijke hulp vanuit de Wmo ontvangen, wordt deze hulp teruggeschroefd naar één keer per twee weken. Daarnaast wordt er meer eigen inzet verwacht.

Help ommetjes mogelijk maken

In Sint-Michielsgestel zijn sinds kort de deuren van twee woonzorglocaties open voor bewoners die graag een ommetje maken in het dorp. Om deze ommetjes mogelijk te maken, zijn er hulpmiddelen nodig; in beeld gebracht met een toneelvoorstelling.

Wachtlijst bij de doorstroomcoach

In Amsterdam stappen de doorstroomcoaches actief af op bewoners die te groot wonen. Dat leidde tot argwaan, maar intussen zijn er verhuizende Amsterdammers die hun positieve ervaringen doorvertellen.

Langdurige zorg dit jaar geld genoeg

De Nederlandse Zorgautoriteit verwacht dat het budget voor de langdurige zorg in 2025 voldoende is om alle noodzakelijke zorg te vergoeden. ‘Op dit moment zien we een afname van de stijging van het aantal indicaties.’

Sloop seniorenwoningen, waarheen verhuizen

De bewoners van te slopen 55-pluswoningen in ‘s-Gravenzande zijn behoorlijk verontrust. Vrees is dat ze straks waarschijnlijk geen huis in ’s-Gravenzande krijgen, maar naar Naaldwijk of Poeldijk moeten.

Gemeente Meldpunt misbruik Wmo-geld

De gemeente Enschede heeft een Meldpunt misbruik zorggeld ingesteld. ‘De gemeente houdt toezicht op een goede besteding van zorggeld. Het gaat dan om uitgaven in het kader van de Wmo en de Jeugdwet.’

Cao ouderenzorg met generatieregeling

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor personeel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Medewerkers die minimaal 20 uur per week werken kunnen drie jaar voor hun pensioen minder gaan werken.

Groep tot 57 jaar moet wakker geschud

‘Mensen die nog een stap willen maken naar een andere woning, moeten daar vóór hun 57ste serieus over nadenken’, zegt een makelaar. Banken hanteren daarna strengere regels voor hypotheken.

Meedenken over levensloopgeschikt wonen

De gemeente Opmeer heeft ruim 4.300 inwoners van 65 jaar en ouder. Om te ontdekken welke behoeften er zijn, roept de gemeente 10 inwoners op om deel te nemen aan een bijeenkomst voor input voor de toekomstplannen.

Raadsleden delen WIJS-magazine uit

In Enschede is eenmalig WIJS-magazine uitgebracht, dat moet bijdragen aan bewustwording rondom vergrijzing en plezierig ouder worden in Enschede. Raadsleden deelden het magazine uit en gingen met inwoners in gesprek.

Onnodig in de luiers na prostaat­operatie

Van alle patiënten die in het ziekenhuis in Heerlen een prostaatverwijdering ondergaan, declareert ruim de helft een jaar later nog luiers. Dat is tien keer vaker dan in het ziekenhuis waar de minste patiënten incontinent raken na deze ingreep.