Senioren Journaal van woensdag 11 mei

Veel overwaarde, vaak geen hypotheekschuld

Onder 65-plussers met een eigen woning had 60 procent in 2020 overwaarde, 39 procent had helemaal geen hypotheekschuld en bij 1 procent was sprake van onderwaarde. Dit meldt het CBS uit cijfers over 2020 over de financiële risico’s van hypotheekschuld.

Wijkverpleging garanderen als basisbehoefte

De vraag wie voor vader of moeder moet zorgen, leidt binnen families steeds vaker tot grote hoofdbrekens. Aangezien niemand in kabinet of Kamer dat wil, is ingrijpen onvermijdelijk, aldus een commentaar van de Volkskrant. Thuiszorgorganisaties uit Noordoost-Brabant melden dat het water ze aan de lippen staat. In EenVandaag legt een wijkverpleegkundige uit hoe moeilijk het is om te kiezen welke zorg ze nog verleent en welke niet.

Pilot woningen splitsen

Om het woningaanbod beter aan te laten sluiten bij de vraag én sneller voor meer woningen te kunnen zorgen, gaat woningcorporatie Wooncompagnie starten met een pilot voor het splitsen van woningen. Het woningbezit van de corporatie bestaat uit relatief veel ruime eengezinswoningen, terwijl een groot deel van de woningzoekenden vandaag de dag bestaat uit één- of tweepersoonshuishoudens.

Vrijwillig eigen risico onmiddellijk afschaffen

Het vrijwillig eigen risico, waarvoor je kunt kiezen in ruil voor een lagere zorgpremie, moet verdwijnen, vindt Aad de Groot. De topman van zorgverzekeraar DSW schrijft in de Telegraaf dat het niet eerlijk is tegenover met name ouderen en chronisch zieken. “Ouderen en chronisch zieken zijn niet in de positie die keuze te maken. Zij betalen daardoor andermans korting.”

Schat van het ouder worden

In Franeker organiseren Theater De Koornbeurs en De Skûle Welzijn van 12 tot en met 15 mei de Wiis mei Griis-wike. Het gaat hierbij om ‘De Schat van het ouder worden’, meldt de Franeker Courant.

Verzorgd, zorgvuldig en betaalbaar

Achter de historische herberg De Eenhoorn is in Amsterdam een kleine woonwijk verrezen waar de sociale woningbouw door Ymere op een zorgvuldige wijze is uitgevoerd, schrijft Het Parool. Het is betaalbare huur dat de klok slaat, en het concept is gebaseerd op gemeenschappelijkheid. Voor starters is er een studio van 35 vierkante meter, senioren kunnen toe met 50, gezinnen met 70 vierkante meter.

Toekomst Perspectief Senioren Soest

In de raadzaal van Soest wordt op 17 mei een themamiddag ‘Toekomst Perspectief Senioren Soest’ gehouden. De themamiddag gaat uit van de samenwerkende ouderenbonden en de Stichting Welzijn Ouderen Soest, meldt de Soester Courant.

Onderzoek seniorvriendelijkheid steden

De Haagse Hogeschool onderzoekt samen met partners in Polen en Roemenië de seniorvriendelijkheid van Den Haag, Wroclaw, Krakau en Boekarest. Het project City&Co wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat er samen met 65-plussers een webportaal wordt ontwikkeld waar zij foto’s en berichten plaatsen over de seniorvriendelijkheid van de omgeving, aldus AD Haagsche Courant.

Leefplezierplan op locatie

Het Leefplezierboek is uit, meldt Leyden Academy. “Naast alle ervaringen die we in het project ‘Leefplezierplan op locatie’ hebben opgedaan, staat het bomvol foto’s, verhalen en praktische tips.” Op het congres ‘Leefplezierplan op locatie’ in Arnhem ging ook de korte film ‘Met liefde’ over dit project in première.

Huiskamer voor Vlagtwedde

In de Bolderborg in Vlagtwedde is een beweegtuin, restaurant en een nieuwe afdeling voor mensen met dementie geopend. “De Bolderborg is de huiskamer van Vlagtwedde.” Met de nieuwe PG-afdeling van Zorggroep Meander is het voor mensen met dementie mogelijk om te blijven wonen in hun eigen dorp.

Technologie is er, nu doorpakken

“Alle benodigde technologie is voor de zorg beschikbaar, het is nu een kwestie van ‘gewoon doen’ en doorpakken. Ons zorgstelsel moet anders, we moeten anders samenleven en de ouderenzorg anders organiseren.” Dat zei minister Conny Helder op een  ICT&health congres.

Schoon en leefbaar met minder uren

De kosten voor huishoudelijke hulp aan ouderen en kwetsbaren in Amersfoort rijzen de pan uit. Jaarlijks komt de stad 1,2 miljoen euro tekort. Het stadsbestuur heeft nu een oplossing bedacht, meldt AD Amersfoortse Courant: gemiddeld een halfuur minder hulp per week per cliënt inkopen. Nu betaalt de gemeente gemiddeld nog  2,5 en 3 uur hulp per week per cliënt voor de verschillende types ondersteuning in het huishouden.