Senioren Journaal van donderdag 11 november

Drie keer per dag naar de Jumbo

Coronabesmettingen drukken weer hun stempel op het sociale leven. Dagblad Trouw neemt deze dagen een kijkje in Nuth, waar het virus om zich heen grijpt. Vandaag gaat het over de jaarvergadering van de katholieke ouderenbond. Vers in het geheugen zit nog de eenzaamheid die leden de afgelopen anderhalf jaar heeft getroffen. “Zo zat ik bij een vrouw aan tafel van wie de kinderen in Amsterdam en Groningen wonen. In de straat sprak ze niemand, ze ging drie keer per dag naar de Jumbo om iemand tegen te komen.”

Ouderen haken af op sociale media

Van alle Nederlanders wil 82% betere omgangsvormen op sociale media, blijkt uit onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. SeniorWeb ziet dat ouderen stoppen met het gebruik van sociale media als er te veel negativiteit heerst. In de Week van de Mediawijsheid, dit jaar met thema ‘Samen Sociaal Online’, besteedt SeniorWeb daarom extra aandacht aan het onderwerp. “Want juist voor ouderen kunnen sociale media een verrijking van hun leven zijn en eenzaamheid verminderen.”

Huisbezoek tegen verkeerd medicijngebruik

De huisbezoeken die Apotheek Stede Broec vorig jaar uitvoerde om verkeerd medicijngebruik bij ouderen op te sporen krijgen een vervolg. Bij de huisbezoeken bleek er veel mis te gaan met het medicijngebruik na een ziekenhuisopname. Met regionale apothekersvereniging en zorgverzekeraar is het vervolg nu gericht op een aanpak voor de hele regio.

Onvoldoende beschermd aan het kerstdiner?

Maak vaart met de derde prik, aldus een commentaar van het FD: “Binnen anderhalve maand is het kerstmis. Als we niet opletten dreigt dat niet alleen een familiefeest, maar ook een feest voor het virus te worden. Als de derde dosis pas vanaf december wordt uitgedeeld, zullen veel ouderen onvoldoende beschermd aan tafel schuiven.”

KBO-PCOB start petitie boostervaccin

Seniorenorganisatie KBO-PCOB start een petitie waarin het kabinet en de Tweede Kamer worden opgeroepen om haast te maken meteen boostervaccin. “Wachten tot 6 december is te laat.”

Jongere mensen voorrang op de ic?

Als alle bedden op de intensive care vol liggen, moeten jonge mensen dan voorrang krijgen? Veel politici vinden van niet, artsen en de meeste ‘gewone’ Nederlanders vinden van wel. Dr. Arthur Attema van Erasmus School of Health Policy & Management deed hier onderzoek naar. ‘De mening van de Nederlandse bevolking komt overeen met wat in het draaiboek staat’, zegt Attema, ‘en niet met wat de minister heeft gezegd.’

‘Waarom willen we eigenlijk zo oud worden?’

Wie weet worden we ooit wel 1000 jaar oud, schrijft Roland van der Vorst in een FD-column. “In Silicon Valley zijn ze in elk geval hard bezig om die droom te kunnen verwezenlijken.” Uit onderzoek blijkt dat slechts 4% van de Amerikanen zegt ouder dan 120 te willen worden. slechts 1% wil onsterfelijk zijn. Waarschijnlijk zou het percentage hoger zijn als we oud kunnen worden met de gesteldheid van een gemiddelde 50-jarige, oppert Van der Vorst. “Toch vraag ik me af waarom er zoveel geld wordt gepompt in een zo onzeker avontuur als het radicaal verlengen van het leven.”

‘Nu indexeren is greep in de kas door ouderen’

De dekkingsgraden van pensioenfondsen zijn nog veel te laag. Het PvdA-plan om te indexeren is onverantwoord, schrijven de Amsterdamse hoogleraren economie Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen in NRC. “Indexatie bij te lage dekkingsgraden is niets anders dan een greep in de kas van jongeren door de ouderen die hun rechten geïndexeerd zien zonder dat daar de middelen voor aanwezig zijn.”

Online mantelzorgtest

Eén overzicht met hulp en ondersteuning voor mantelzorgers als de zorgtaken even te veel worden. Sinds gisteren, de Dag van de Mantelzorg, kunnen mantelzorgers de online Mantelzorgtest doen. Wie de test invult, krijgt een overzicht met hulp op maat om de zorg voor hun naaste te verlichten, aldus het ministerie van VWS. Uit een pilot van de Mantelzorgtest in drie Brabantse gemeenten blijkt dat mantelzorgers vooral ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL herkent dit beeld en bevestigt dat dit voor mantelzorgers in heel Nederland geldt.

Minister: Odensehuis hartverwarmend

Minister Hugo de Jonge is woensdag op de Dag van de Mantelzorg op bezoek geweest in het Odensehuis in Papendrecht, meldt AD De Dordtenaar. “Hier kunnen mensen met dementie allerlei activiteiten doen. Hun mantelzorgers ontmoeten elkaar hier en kunnen even ‘vrij’ zijn, omdat vrijwilligers de zorg op zich nemen. Een prachtig en hartverwarmend project!”, twitterde hij na afloop. Volgens website Joop (BNNVARA) leidde het bezoek tot verbijsterde reacties: De minister droeg bij zijn ontmoetingen met kwetsbare bejaarden geen mondkapje, zo is te zien op de foto’s die hij zelf verspreidde.

Radio Kras gaat door

Radio Kras maakt elke week een programma met en voor zeventigplussers. Wat in coronatijd begon voor aan (te)huis gekluisterde ouderen, werd zo’n succes dat ze ermee doorgaan. Radio Kras is een professioneel radioprogramma in Noord-Brabant, gemaakt voor én met ouderen. Vitale ouderen vullen elke week een programma van een uur met persoonlijke verhalen, gepeperde meningen, cultuur, natuur en muziek. Het doel? Eenzaamheid onder ouderen verzachten.

‘Verantwoorden hoe beleid uitpakt voor ouderen’

Ellen Verkoelen van het Rotterdamse 50Plus zou graag zien dat de zorgwethouders bereid zijn om bij iedere begroting in de komende jaren een paragraaf op te nemen op te nemen waarin wordt aangegeven hoe het beoogde beleid voor het komende jaar zal uitpakken voor ouderen. Dat is nu niet het geval. Bovendien hoopt 50Plus volgens Dagblad 010 voortaan bij de presentatie van de jaarcijfers ook een paragraaf te zien waarin verantwoording wordt gegeven van het gevoerde beleid ten aanzien van de Rotterdamse ouderen.

‘De bewogen geschiedenis van 50Plus’

Een jubileum zonder jubilaris. Dat was volgens NRC woensdag het beeld bij de presentatie van het boek ‘Ouderenstrijd – de bewogen geschiedenis van 50Plus’ van Joep Boerboom. Hij kreeg februari vorig jaar de opdracht om de partijgeschiedenis in kaart te brengen, om het tienjarig bestaan op te luisteren. Het eindresultaat vindt het partijbestuur zo teleurstellend dat niemand bij de presentatie aanwezig was. Voor de Volkskrant is na lezing van het boek de conclusie onontkoombaar: 50Plus is opgetrokken uit ruzie.

‘Hard voor pensioen gewerkt’

“Onze generatie heeft hard gewerkt voor een goed pensioen en voor de welvaart, waarvan iedereen nu profiteert”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Nu laat de overheid deze generatie in de steek. De laatste 13 jaar zijn wij bijna een derde van ons inkomen kwijtgeraakt. Helaas kunnen wij ouderen geen verzet plegen, zoals het werk neerleggen of zoals de boeren met tractors naar Den Haag gaan om te protesteren. Misschien moeten wij de laatste zaterdag van november vreedzaam protesteren, met of zonder rollator.”