Senioren Journaal van dinsdag 11 januari
AOW-opstand senioren regeringspartijen
De seniorenafdelingen van VVD, CDA en D66 zijn boos over de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon. Zij hebben ’een noodkreet’ naar de eigen fracties in de Eerste en Tweede Kamer gestuurd, omdat zij vinden dat de AOW moet worden verhoogd. “Wij achten deze ontkoppeling verkeerd, onnodig en seniorenonvriendelijk”, zo schrijven de voorzitters van de drie seniorenclubs volgens de Telegraaf (de ChristenUnie heeft geen seniorenclub). Het FD merkt op dat de AOW traditioneel een zeer gevoelig onderwerp is in politiek Den Haag. Bovendien is inmiddels meer dan de helft van de kiezers in Nederland 50 jaar of ouder.
De ene oudere is de andere niet
Hebben ouderenorganisaties en vakbonden gelijk, heeft het nieuwe kabinet te weinig oog voor de koopkracht van ouderen? Op het eerste gezicht wel, schrijft Trouw in een commentaar. “Maar de ene oudere is de andere niet; er valt veel af te dingen op het beeld van een generatie die op verschillende manieren financieel in de knel komt.” De krant roept ouderenorganisaties en bonden op vooral op te komen voor de belangen van ouderen, maar zonder te vervallen in eenzijdige beeldvorming.
Noaberzorg blijft na de pandemie
Vrijwilligers worden opgeroepen in de coronaperiode de taken van de zwaarbelaste thuiszorg en mantelzorgers in de gemeente Wierden te helpen verlichten. Het tijdelijke project Noaberzorg krijgt sowieso een vervolg als de pandemie ten einde is, zegt de mantelzorgconsulent van Evenmens in dagblad Tubantia. Haar organisatie heeft samen met de welzijnsstichting De Welle en de gemeente Wierden een plan gemaakt om de hoge druk op de thuiszorg en mantelzorgers plaatselijk te verminderen.
Geen jeugdhonk bij onze appartementen
Bewoners van Het Kristal in Apeldoorn zijn fel tegen de komst van een jeugdhonk in hun appartementencomplex. “Ze gaan vast geen stripboekje lezen hè? Scooters, auto’s, harde muziek…”, zegt de voorzitter van de bewonerscommissie in de Stentor. “Straks durven we hier na 16.00 uur niet meer ons huis uit, omdat die gasten herrie schoppen. Dat kan toch niet?” Een andere bewoner: “Er kon geen locatie gevonden worden, dus dan maar tussen de bejaarden… Wij wonen hier voor onze rust en kunnen dit er niet bij hebben.”
Stapel pillen maakt kwetsbaar
Een team van zestien Nederlandse ziekenhuizen krijgt een subsidie van 1,4 miljoen euro van ZonMw. Zij gaan onderzoeken of ze heropnames in het ziekenhuis waarbij medicatie een rol speelt kunnen verminderen. Oudere mensen met meerdere aandoeningen die in het ziekenhuis terecht komen, hebben vaak een lange lijst aan medicatie. En juist die stapel pillen maakt ze kwetsbaar en zorgt regelmatig voor heropname, aldus Radboudumc.
Goes-West mist z’n brievenbus
Goes-West mist z’n brievenbus. Vooral oudere inwoners klagen dat ze nu een behoorlijk eind moeten lopen of fietsen om een brief te posten. De kans dat de verwijderde bus terugkomt, lijkt nihil, meldt de PZC. “Onze wijk is weliswaar aan het verjongen, maar er wonen ook nog veel ouderen, en juist die groep stuurt nog vaak brieven en kaarten per post.”
Een soepje en een praatje
Oma’s Soep, begonnen in Amsterdam, is intussen actief in tien steden en koppelt jonge vrijwilligers aan ouderen die behoefte hebben aan gezelschap, is te lezen in een NRC-reportage uit Wageningen. Op de wekelijkse kookdag maken ouderen met vrijwilligers soep en als dat door coronamaatregelen niet kan, komen vrijwilligers met een soepje bij de ouderen langs en maken ze een praatje. Een van de ouderen vertelt zich te hebben aangemeld, omdat ze het “gewoon gezellig” vindt om jongeren over de vloer te krijgen. Een van de vrijwilligers: “Misschien zijn de ouderen die zich opgeven voor initiatieven als de onze niet de meest eenzame ouderen. Ouderen die goed in hun vel zitten, melden zich misschien makkelijker aan.”
Hospice in het regeerakkoord
Het hospice als alternatief voor sterven in een ziekenhuis wordt genoemd in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet-Rutte IV, dat maandag op het bordes stond. Maar de praktijk is vaak weerbarstiger. “Artsen hebben soms te laat door dat de situatie om een andere behandeling vraagt”, zegt een arts in een NRC-reportage vanuit Hospice Bardo in Hoofddorp. “Ook als de patiënt dat zelf al lang door heeft. Het besef dat doodgaan niet bij ziekte, maar juist bij het leven hoort, is er nog niet bij iedereen.”
Embracing Dementia
‘Hoe kun je de best mogelijke leefomgeving creëren voor iemand die leeft met dementie?’ Met deze vraag heeft het Europese project Embracing Dementia (EDEN-project) zich de afgelopen jaren bezig gehouden. Naast partners uit Denemarken, Spanje, Italië en Engeland is HANNN de Nederlandse partner binnen dit project. Het EDEN-project is opgezet om familieleden, zorgverleners en lokale gemeenschappen te ondersteunen bij hun samenwerking en inspanningen om een beter leven te creëren voor mensen met dementie.
Buurtzorg alle medewerkers in hogere schaal
Alle tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorgorganisatie Buurtzorg krijgen structureel een beter salaris. Directeur Jos de Blok zet ze per maart allemaal in een hogere schaal. Daarmee wil hij laten zien dat zorgmedewerkers een betere waardering verdienen, zegt hij in de Volkskrant. Hij hoopt dat andere zorgorganisaties zijn voorbeeld zullen volgen.
Wensportefeuille Woonzorg Nederland
Het is de missie van Woonzorg Nederland om passende en betaalbare huisvesting voor senioren te verzorgen. “In 2025 willen we daarom enkel vastgoed in bezit hebben dat past bij de behoeften van onze doelgroep. Afgelopen maand hebben we zo’n 200 eenheden verkocht die niet aan onze criteria voldoen.” Het gaat om woningen die bijvoorbeeld niet goed rolstoeltoegankelijk zijn, te ver van voorzieningen liggen of geen ontmoetingsruimte hebben. “Met de opbrengst van de verkoop willen we extra woningen bouwen en aankopen die beter geschikt zijn.”
Moet ik 70-jarige in vaste dienst nemen?
Onze leraar Nederlands is 70 jaar. Hij werkt twee dagen per week met plezier. We willen graag nog een jaar met hem door. Maar in juni loopt zijn vierde jaarcontract af en kan ik hem geen nieuw jaarcontract aanbieden. Welke mogelijkheden zijn er nog? Dat zal dan toch een vast contract moeten worden, is het antwoord in de Telegraaf. Je mag niet onbeperkt tijdelijke contracten met werknemers aangaan. Normaal gesproken mag je maximaal drie contracten in maximaal drie jaar aangaan. Het vierde contract is automatisch vast. Aan de uitzondering voor AOW-gerechtigde werknemers komt een einde.
Luiers aan huis ophalen
De Valkenburgse seniorenpartij VSP pleit er volgens De Limburger voor dat zakken met luiers en incontinentiemateriaal aan huis worden opgehaald. Volgens de VSP is het vooral voor ouderen vaak lastig om zelf naar het milieupark te rijden.