Senioren Journaal van maandag 11 april
Digitale kluis voor 65-plussers
Een digitale kluis waar mensen vanaf 65 jaar bijvoorbeeld kunnen aangeven wat ze wel en niet willen en wie zonodig hun belangen kan behartigen. Dat is een van de voorstellen uit een Haarlems onderzoek omtrent ouderenmishandeling.
Huidcellen dertig jaar verjongd
Een doorbraak in de wetenschap: het is onderzoekers gelukt huidcellen met dertig jaar te verjongen. Dat biedt hoop voor de behandeling van ouderdomsziektes zoals diabetes, hart- en neurologische aandoeningen.
Extra service voor theaterbezoek
Ook ouderen die minder mobiel zijn geworden, willen wel eens naar het theater. En dan liefst niet alleen. Daarom is theater De Kring in Roosendaal gaan samenwerken met de stichting Vier Het Leven, meldt dagblad BN De Stem. Vrijwilligers van deze organisatie halen ouderen thuis op, begeleiden hen tijdens de theateravond en brengen hen weer thuis.
Met huismeester 3.0 minder mantelzorg nodig
Het concept Wonen zonder Zorgen Meppel omvat ruime appartementen waarin de ouderen veel uit handen genomen wordt. Daardoor moeten zij minder afhankelijk zijn van mantelzorgers. Een ‘huismeester 3.0’ kan helpen met boodschappen, maar ook met een vraagje over de smartphone en internetverbinding.
Hoe vertel je verhoogde kans op dementie
Een patiënt die te horen krijgt dat hij of zij ‘alzheimerschade’ heeft in de hersenen en daarom een grotere kans op dementie, onthoudt informatie het best als de arts dit goed uitlegt: ‘van de 100 mensen zoals u, zullen er 70 mensen dementie ontwikkelen, en 30 mensen niet’. Ook als de arts inlevingsvermogen toont en ruimte geeft voor emoties, onthoudt de patiënt de gegeven informatie beter, blijkt uit Amsterdam UMC.
Reken bij preventie niet op lagere zorgkosten
Gezond is niet per definitie goedkoop, het ligt genuanceerder, schrijft een Volkskrant-lezer over preventie: gewonnen levensjaren zullen de zorgkosten verder zullen opstuwen in plaats van verminderen. Wie 92 jaar wordt heeft veel meer risico op versleten heupen, kanker, dementie en andere nare chronische aandoeningen dan iemand die maar 72 jaar wordt.
Lokaal meer experimenteerruimte
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis wil dat de bewindslieden van VWS en het kabinet meer actie ondernemen om vooruitgang te boeken op onder meer het gebied van ouderenzorg. Met meer experimenteerruimte aan lokale en regionale partijen voor een optimale en integrale organisatie van wonen, zorg en ondersteuning.
Rijksbouwmeester: focus meer op ouderen
Voor de woningmarkt zou meer de focus gericht moeten zijn op de ouderen, zegt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in de Telegraaf: Veel ouderen willen graag hun eengezinswoning verlaten voor een kleinere woning in de buurt. Maar die zijn er onvoldoende en als ze er zijn, lijken ze onbetaalbaar. En vergis je niet wat voor kettingreactie dit geeft, want dit levert wel vier tot vijf verhuisbewegingen in het land op…”
Inperking belastingtarief ouderen?
De AOW-koppeling zou grotendeels betaald kunnen worden, zo wordt uit Den Haag gemeld, door een optelsom van het schrappen van een geplande belastingkorting voor ouderen en het verlagen van een toeslag die sommige AOW’ers krijgen, maar die wellicht niet nodig is bij een hogere AOW. Plus, zeer omstreden: het inperken van het speciale belastingtarief voor ouderen.
Nog geen Oekraïners in ouderenzorg
Zorginstellingen lijken volgens de Telegraaf nog niet helemaal klaar voor het inzetten van Oekraïense zorgverleners. Volgens branchevereniging ActiZ is het door het personeelstekort lastig om Oekraïners te begeleiden. Oekraïense zorgverleners die hier willen werken, kunnen door de regelgeving op de korte termijn maar beperkt worden ingezet. Wél zouden ze kunnen helpen met ondersteunende taken.
Van opera naar zorgzingen
Maartje de Lint stond ooit op de planken als operazangeres. Tegenwoordig zingt ze nog steeds, maar in plaats van de schouwburg is haar stem nu te horen in huiskamers en verpleeghuizen. Als zorgzanger zingt zij samen met ouderen met dementie en nu leidt ze ook anderen op om samen met ouderen te zingen, aldus NPO Radio 1.
Universiteit: Hovo past niet meer
Volgens de Erasmus Universiteit past het apart aanbieden van cursussen voor 50-plussers niet meer bij de universiteit die ze nu wil zijn. De universiteit noemt het Hovo (Hoger Onderwijs voor Ouderen) ‘het domein van de hoogopgeleide, witte Nederlander’, terwijl ze juist geen groepen wil uitsluiten. Ook de Nijmeegse Radboud Universiteit is met Hovo gestopt.
Geen briefje in de bus bij niet thuis
Ouderenbond ANBO is volgens de Telegraaf boos op PostNL, dat heeft besloten om vanaf 1 juli geen briefjes meer in de bus te doen bij ontvangers van pakketten die niet thuis zijn. PostNL wil mensen die niet thuis zijn alleen nog via e-mail of de eigen app informeren.
Convenant contant geld
Banken gaan de tarieven voor het gebruik van contant geld voorlopig niet verhogen. Dat hebben verschillende partijen afgesproken in het convenant contant geld, dat is aangeboden aan de Tweede Kamer. “Deze afspraak is belangrijk voor senioren die afhankelijk zijn van contant geld.”
Maand van Senioren en Veiligheid
De maand april staat met een campagne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en ouderenbonden in het teken van ‘Senioren en Veiligheid’. “Een gewaarschuwd en geïnformeerd mens telt voor twee. Daarom willen we zoveel mogelijk tips delen en start KBO-PCOB een ansichtkaartencampagne.”