Senioren Journaal van vrijdag 10 september
Oud, maar wel digitaal
Al een kwart eeuw helpt SeniorWeb ouderen de weg te vinden op de computer. Van QR-codes tot Digi-D en online bankieren: meegaan met de digitale tijd vraagt om enig geduld – en soms een duwtje in de rug, schrijft NRC. In een maatschappij die veel digitale kennis veronderstelt, is het een probleem als je niet online bent. “Bij ons geven ouderen les aan ouderen. We nemen er de tijd voor, stap-voor-stap, en er is geen irritatie als je iets vijf keer moet uitleggen.”
‘Meer stem en perspectief ouderen’
Er valt nog veel te verbeteren wat betreft de bijdrage aan en deelname van ouderen in de zorg en de samenleving, aldus directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing Tineke Abma. “Dit kunnen we bevorderen door ruimte te maken voor de stem en het perspectief van ouderen.“ Abma is sinds kort Leidse hoogleraar Ouderenparticipatie.
Gescheiden oudere extra de klos
De overwaarde en de pensioenverdeling zijn bij een scheiding steeds vaker een hindernis bij het uit elkaar gaan, melden financieel adviesbureau Van Bruggen en mediatorsclub Scheidingsexpert Nederland volgens de Telegraaf. Door de enorm opgelopen huizenprijzen en de gestegen overwaarde is het moeilijker geworden om een partner uit te kopen, zodat je in het huis kunt blijven wonen. “Hoe ouder het scheidende stel, hoe hoger de gemiddelde overwaarde, en hoe duurder de uitkoop van de vertrekkende partner.”
Jan Slagter opent café voor ouderen
Jan Slagter opent in zijn woonplaats Zoetermeer een café voor ouderen: In de Bibliotheek Zoetermeer aan het Stadhuisplein wordt Café MAX een laagdrempelige ontmoetingsplek voor ouderen. Omroepbaas Slagter hoopt de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en de verbondenheid te bevorderen, aldus AD Haagsche Courant. Het café is een initiatief van de nieuw opgerichte stichting MAX Maakt Ontmoeting Mogelijk in samenwerking met Bibliotheek Forum en de Zoetermeerse Community tegen Eenzaamheid.
Farmabuddy’s en medicatiemaatjes
Farmabuddy’s, medicatiemaatjes, valvoorkomers, naobervrijwilligers: op allerlei manieren zetten heel veel mensen zich dag en nacht in om kwetsbare, nog thuiswonende ouderen te helpen. Hierover gaat een themanummer van het Pharmaceutisch Weekblad, het vakblad van apothekers. Sleutelwoord is de samenwerking tussen voorschrijver, verstrekker en wijkverpleegkundige. Conclusie is dat er nog veel werk aan de winkel is.
Een hoog inkomen dat achterblijft
Onder deze kop brengt EW in kaart hoe het ervoor staat met pensioneerde huishoudens. Dit jaar keren overheid, pensioenfondsen en verzekeraars naar schatting 75 miljard euro uit aan oudedagsvoorzieningen. De lage rente maakt pensioenen steeds duurder. Zo lukt het ABP sinds 2008 niet meer om de lonen bij te houden. Dat betekent dat gepensioneerden hun pensioen sinds 2008 met 20 procent hebben zien achterblijven.
Wachtlijsten verpleeghuizen lopen op
De wachtlijsten voor toegang tot een verpleeghuis of ggz-instelling groeien snel. De wachttijd is opgelopen tot tien weken, soms langer. Volgens de wet mag de wachttijd maximaal zes weken zijn. Er liggen nu bij elkaar zeventienduizend aanvragen te wachten op behandeling. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een brief die minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De groeiende wachttijd is een direct gevolg van organisatorische problemen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg.. De Jonge stelt het CIZ min of meer onder curatele: hij wordt nu maandelijks op de hoogte gehouden van de problemen.
Maatschappelijk debat ‘voltooid leven’?
Het initiatief wetsvoorstel over levenseinde begeleiding bij voltooid leven is verre van ‘voltooid’, is gericht op een doelgroep die feitelijk nauwelijks bestaat en -wellicht belangrijker nog- dreigt een plek te krijgen in de Nederlandse samenleving zonder dat daar een maatschappelijk debat aan ten grondslag ligt. Dat is de conclusie uit een discussie binnen de Koepel Gepensioneerden.
Film over dementie aanraden?
We hebben al heel wat films achter de rug over dementie, schrijft Bert Keizer in zijn column in Trouw. “Wat deze films hernieuwd duidelijk maken is hoe ellendig dementie is. Ik zou bijna zeggen: dat weten we nou wel, maar wat gaan we doen met deze kennis? De dood toegankelijker maken? Is dat alles?” Zou je iemand in het begin van zijn of haar dementie deze films zou aanraden? “Ik weet het niet. Is dat niet alsof je iemand halverwege zijn leven meeneemt naar een uitvaartplechtigheid om hem erop te wijzen dat dit is hoe het eindigt?”
Waar staat de senior in de woningcrisis?
De senior wordt in het woningnooddebat alle kanten op geduwd. Enerzijds moet hij zo lang mogelijk thuis blijven wonen, anderzijds wordt er druk om hem gelegd om te verhuizen om de doorstroom te bevorderen. Uit interviews met verschillende partijen komt volgens Vastgoedmarkt naar voren dat er niet een duidelijk plan is voor de (vitale) oudere. ‘De verhuisbereidheid ontstaat vooral wanneer zich een incident voordoet, en dat is rond de 70 tot 75 jaar.’
Veel meer fietsers ernstig gewond
Veel meer fietsers dan gedacht raken gewond in het verkeer. De provincies Friesland en Utrecht – en in de toekomst ook Limburg – zijn daarom overgestapt op een nieuwe telmethode, meldt Trouw. Zij nemen naast de gegevens van de politie ook gegevens van de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en ambulancediensten mee. Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. Door vergrijzing en toegenomen vitaliteit trekken meer ouderen er vaker en langer op uit.
Wekelijks cultureel dagprogramma
Kennemerhart Oppeppers en Verhalenhuis Haarlem werken samen om theaterbezoek voor thuiswonende ouderen toegankelijker te maken. Deelnemers van dagbesteding Kennemerhart Oppeppers waren getuige van de aftrap van een wekelijks cultureel programma. Wethouder Meijs benadrukte volgens het Haarlems Weekblad het belang van een culturele plek in de wijk waar je kunt genieten van voorstellingen, van elkaars verhalen en waar je elkaar kunt ontmoeten.