Senioren Journaal van maandag 10 juli

Weg met traditionele oplossingen

De hindernissen op het gebied van wonen en zorg voor ouderen zijn immens. Hoog tijd dat burgers, publieke en private partijen de handen ineen slaan en traditionele oplossingen gedag zeggen, vinden de directeur gezondheidszorg bij de Rabobank en de  programmaleider Ouder Worden 2040.

Een 7 voor het leven

In Zaanstreek-Waterland maken gemeenten en ouderenzorg afspraken vanuit het streven dat ondanks een tekort aan zorgpersoneel meer ouderen het leven een 7 moeten kunnen geven: een goed rapportcijfer, maar zeker niet perfect.

Ouderenhuisvesting in lege winkels

Lege winkels en kantoorpanden én een groot tekort aan ouderenhuisvesting. “Er ligt een prachtige kans in het verbinden van deze twee maatschappelijke vraagstukken”, vinden ze bij TwynstraGudde.

Ruim 300 miljoen voor zorggeschikte woningen

Het kabinet trekt de komende jaren € 312 miljoen uit om corporaties en zorgaanbieders te stimuleren 20.000 betaalbare zorggeschikte woningen in de sociale huur te bouwen.

Zoek-het-maar-lekker-zelf-uitmaatschappij

“Zeg maar dag dagbesteding! Dag huishoudelijke hulp! Dat mogen de kinderen van de ouderen doen”, voorziet een 57-jarige die nog niet is begonnen met dénken over zijn zorgplan.

Vergoeding mantelzorgers slecht plan

Mantelzorgers een financiële vergoeding geven? Hoogleraar Wim Groot vindt dat een slecht plan. “Als je dat soort hulp gaat formaliseren met een contractje, levert dat alleen maar veel bureaucratie op.”

Ouderen als sleutel woningmarkt?

De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting geeft prioriteit aan de huisvesting van ouderen. Maar wat is de praktijk? Onderzoekers doken in de verhuisdata.

Ouderen alleen nog gezien als financiële last

Alleen een noodlottig einde voorspellen en mensen vermanen, daarmee krijg je voor elkaar dat ze gaan tegenhangen. En het gevaar ligt op de loer dat ouderen alleen nog als financiële last worden gezien.

Explosieve toename dementie onder migranten

Het aantal mensen met dementie onder de vijf grootste groepen niet-Europese migranten stijgt snel. “Onze zorg is daar onvoldoende op voorbereid”, zegt Alzheimer Nederland.

Amsterdam-Oost veel in ontwikkeling

Er is in Amsterdam-Oost veel in ontwikkeling op het gebied van seniorenhuisvesting, zoals de ‘Lang Leven Thuisflats’. “De haalbaarheid hangt o.a. af van het personeelsbestand.”

Woonproject voor jongeren én ouderen

De gemeente Amersfoort onderzoekt de mogelijkheden voor een woonproject voor jongeren én ouderen naast het ziekenhuis. “Zij kunnen elkaar helpen en bijvoorbeeld samen koffie drinken of een spelletje spelen.”

Het zou beter zijn als u niet oud werd

Wat bij de minister vooral zo onaangenaam treft is “die financieel aangedreven toon”, dat je straks moet vrezen voor de steunkousenaantrekrobot “die zwijgend alleen maar dit ene leek uit te drukken: het zou beter zijn als u er niet meer was”.

Altijd demonstreren voor de goede zaak

Zelf demonstreerde ze tegen kernwapens, voor de vrede en het milieu, nu de kinderen voor het klimaat. “En ik denk: het is gelukt, die opvoeding. Het zijn verstandige, volwassen mensen geworden die goed nadenken.”

Zorgen over nieuw systeem parkeerkorting

Ouderenorganisaties maken zich zorgen over het nieuwe parkeersysteem dat de gemeente Utrecht in gaat voeren. Voor parkeerkorting voor bezoekers of zorgverleners kan niet iedereen overweg met de app of website.

Goede ouderenzorg of zorg over belastingen?

De grootste zorg van onze minister lijkt niet een goede zorg te zijn, maar om te voldoen aan het adagium van haar eigen VVD,reageert een thuiszorgmedewerker: belastingverhoging om zorg te financieren treft immers vooral de hogere inkomens.