Senioren Journaal van maandag 10 januari

Jong elan en levenservaring combineren

Ouderen zijn geen verhuisweigeraars en potverteerders. Betrek hen juist bij het oplossen van de wooncrisis en andere problemen, bepleit John Kerstens, voorzitter Koepel Gepensioneerden, in een opiniestuk in Trouw. “Besluiten worden beter als de mensen die het aangaat erbij betrokken zijn, in een team van divers pluimage. Daar hóren senioren bij. Niet omdat ze de wijsheid in pacht hebben, maar omdat ze van toegevoegde waarde zijn. Wat is er nou mooier dan de combinatie van jong elan, hemelbestormende ideeën én levenservaring? De senioren van Nederland zijn er klaar voor!”

QR-code voor bezoek in ziekenhuis

Het Máxima MC in Veldhoven gaat vanaf vandaag afdwingen dat er per dag maximaal 1 bezoeker per patiënt langskomt op de verpleegafdelingen. Het ziekenhuis vraagt bezoekers om thuis eenmalig een QR-code aan te maken. Leo Bisschops van KBO-Brabant zegt in het Eindhovens Dagblad de extra maatregel te snappen, maar had liever meer maatwerk gezien. “Ik vrees dat dit voor veel ouderen die geen computer of mobiele telefoon hebben, toch wel erg lastig gaat worden. En dat is best een grote groep. Hopelijk kunnen zij op hun netwerk terugvallen.”

Zorg-voor-elkaar-woning

De regels voor een mantelzorgwoning in Wijchen kunnen soepeler worden toegepast. Dat vindt coalitiepartij Kernachtig Wijchen. De partij wil volgens de Gelderlander de voorwaarde voor ‘een acute zorgbehoefte’ loslaten. “Waarom wachten tot het acuut wordt? Je hebt een mantelzorgwoning niet zomaar geregeld.” Kernachtig Wijchen lanceert de ‘Zorg-voor-elkaar-woning’. “Het is een praktische oplossing om meer naar elkaar om te kunnen kijken.”

Niet sterven aan corona, maar met corona

“Ik denk dat er iets van gewenning is ontstaan aan corona als ziekte die een dodelijke afloop kan hebben”, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh in Trouw over de sterftecijfers in de verpleeghuizen (gelijk aan november 2020, toen nog niemand was gevaccineerd). “De sterfte wordt een beetje geduid als: mensen sterven niet aan corona, maar met corona. De verklaring voor de hogere sterfte zit dan niet alleen in corona, maar in de combinatie van bijkomend lijden en covid.” Dat bijkomend lijden is bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, dementie, diabetes of nierfalen.

Alle subsidieregelingen gericht op zorg

Er zijn sinds kort zes Thuishuizen in ons land. Het Thuishuis is een woonlocatie voor (alleenstaande) senioren – vooral met een smalle beurs – die op een fijne manier met anderen oud willen worden. Voorzitter Jan Ruyten van de landelijke stichting Thuis in Welzijn benadrukt in het AD: het heeft niets met zorg te maken. “Het Thuishuis is juist bedoeld om mensen zoveel mogelijk zelfredzaamheid en gezelligheid te geven.” Sociale innovatie is volgens Ruyten in Nederland moeilijk van de grond te krijgen. “Alle subsidieregelingen zijn gericht op zorg, niet op welzijn.”

Zo lang mogelijk zelfstandig met Rutte IV

Door meer preventie, e-health, domotica en seniorenwoningen moeten ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dat is volgens het FD het beleid waar minister voor langdurige zorg Conny Helder (VVD) voor staat. Als zorgbestuurder werd zij al vaker door de Tweede Kamer geraadpleegd over haar inzet van innovatieve zorgtechnologieën.

Graag strenge lockdown 50+

“Hoe langer hoe meer voel ik me gijzelnemer van de jonge generatie in plaats van gijzelaar van het virus”, schrijft Govert Buijs (57) in het Nederlands Dagblad. “Dit is niet meer solidair, maar hoogst egoïstisch, egoïstisch van mij, van mijn generatie, van alles wat zich boven de 55-plus-grens bevindt. Laten we liever de eindigheid van het leven open onder ogen zien en ruimte gunnen aan jongeren.” Buijs pleit voor ‘een vrije samenleving voor onder de 30, een strenge lockdown voor boven de 50, en daartussenin – vaak ouders met kinderen – een ‘intelligent’ beleid.

Voorzichtiger leven dan vroeger

Als de huidige lockdown eind januari afloopt, zal er een nieuw perspectief moeten komen, schrijft NRC-columnist Frits Abrahams: Jong Nederland gaat weer volop buiten aan de slag, Oud Nederland matigt zich en leeft voorzichtiger dan vroeger – wat veel ouderen overigens al doen. Met dit voorbehoud: het zogenaamde laten circuleren van het virus mag de situatie in de ziekenhuizen niet zodanig verergeren dat de hele samenleving – oud én jong – eronder gebukt gaat.

Recht op ten minste 85 jaar

Het is ook een optie om ons erbij neer te leggen dat het leven soms tegenzit, zegt de in Nederland werkzame psychiater, filosoof en Belg Damiaan Denys in het AD. “Maar dat is niet wat we nu doen. We reageren agressief op lijden, accepteren het niet meer. Daarom accepteren we ook het virus niet, we zijn ermee in oorlog en willen de pijn niet uitzitten. Dan zouden we toegeven dat we ziek worden en sterven – het idee alleen al. Tegenwoordig heeft ieder mens er recht op ten minste 85 jaar oud te worden.”

Als 84-jarige een nieuwe baan

AD-columnist Anne-Marije Buckens heeft een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Als de 84-jarige Johan haar kantoor verlaat, vragen medewerkers verbaasd wat deze heer op leeftijd kwam doen. “’We zijn een 50+bureau’, zeg ik, ‘84 is ook 50+. We gaan een baan voor Johan regelen, deze week nog’.” Johan werd chauffeur bij een grootbakker. Zeven maanden later kwam er bericht van zijn overlijden. Met een bedankje van zijn vrouw. ‘Ik vergeet nooit hoe trots hij was dat hij op 84-jarige leeftijd een nieuwe baan kreeg.’

‘Eenzaamheid mogelijke oorzaak oversterfte’

“Onderschat eenzaamheid niet als mogelijke doodsoorzaak van de onverklaarde oversterfte onder met name ouderen in ons land.” Dat zegt KBO Brabant-voorzitter Leo Bisschops bij Omroep Brabant. “Je zit steeds alleen thuis, de lol gaat eraf. Het eten smaakt niet meer, waarom zou je die medicijnen nog trouw nemen, waarvoor zou je het doen? Het heeft meer impact dan je denkt, ik wil hier onderzoek naar.”

Dilemma rond antipsychotica

Ouderen met dementie krijgen antipsychotica voorgeschreven die in richtlijnen wordt afgeraden. De medicatie kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Dat blijkt uit gesprekken die Pointer (KRO-NCRV) heeft gevoerd met specialisten. Zij spreken van een dilemma. Door het personeelstekort in verpleeghuizen is er vaak geen andere mogelijkheid om probleemgedrag bij dementie te verminderen.

Waarom horen we de bonden niet?

De koppeling AOW-minimumloon is al decennia een feit, schrijft een Telegraaf-lezer: hoe kan Rutte dit zomaar schrappen? “Waarom horen we de bonden niet?”

Naar een milde, menswaardige dood

Al ruim vijf jaar ijvert schrijver Henk Blanken voor een goede euthanasieregeling bij dementie. De Hoge Raad heeft al veel bakens verzet en dat stemt hem optimistisch. Maar voor een milde, menswaardige dood staat in de wet nog één woord in de weg, schrijft hij in een essay in de Volkskrant. “Dementie berooft je van je ziekte-inzicht, waardoor je van de wereld bent voor je er erg in hebt. ‘Ik heb alzheimer, maar gelukkig niet zo erg’, hield een goede vriend tot op het laatst vol.” Artsen helpen je niet meer met je sterven. “Onbegrijpelijk is hun weerzin niet – als ik mijzelf dat spuitje zou moeten geven, noteerde ik ooit, zou ik het ook niet kunnen.”

Wettelijke uitvaarttermijn vaak overschreden

Begrafenissen en crematies kunnen in coronatijd vaak niet binnen de wettelijke termijn van zes dagen plaatsvinden. Uitvaartondernemers zijn daardoor veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel, schrijft het AD. De grootste uitvaartverzorger DELA zegt dat in december ongeveer een kwart van de uitvaarten werd uitgesteld. In sommige regio’s gaat het om een derde van de gevallen. Het uitstel kan nodig zijn omdat crematoria volgepland zijn, nabestaanden corona hebben of vastzitten in het buitenland.