Senioren Journaal van vrijdag 10 december
Samen oud worden en voor elkaar zorgen
Een zorgcentrum waar de bewoners voor elkaar zorgen, dat komt er op de plek waar de Johanneskerk stond in Veghel- Zuid. Een gebouw met 23 appartementen en een gezamenlijke ruimte voor mensen die samen oud willen worden en voor elkaar willen zorgen. Het is een nieuwe vorm van zelfstandig wonen mét zorg, zegt BrabantZorg in het Brabants Dagblad over De Johannes, zoals het appartementengebouw gaat heten.
Regionale coördinatiepunten voor zorg thuis?
Mantelzorgers en zorgprofessionals bellen zich een slag in de rondte om noodzakelijke zorg en ondersteuning te organiseren. Volgens o.a. Alzheimer Nederland moet het ministerie van VWS aansturen op een regionaal coördinatiepunt voor intra- en extramurale zorg, vergelijkbaar met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding (LCPS).
Inzetten op community care: zorg in de wijk
Directeur Tineke Abma van Leyden Academy pleit voor het inzetten op community care, waarbij de zorg in wijken en buurten wordt georganiseerd: “We hebben de verpleeghuiszorg afgeschaald, maar onvoldoende geïnvesteerd in de zorg thuis. Ouderen oriënteren zich ook op hun eigen buurt en wijk. Als dat goed op orde is, dan kunnen mensen zich heel lang zelf redden.”
Beter samenleven met de dood
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onderzoekt in een inspiratieadvies, met als titel ‘Beter samenleven met de dood’, of en hoe we beter kunnen samenleven met de dood waar dat nu problemen oplevert. De Raad onderzoekt “hoe we ons beter kunnen uitdrukken over sterven en rouwen, hoe we sterven en rouwen beter kunnen doen, en hoe we dat beter kunnen regelen.”
Zorgvragen worden heftiger
Eigenlijk legt de pandemie problemen bloot die al langer spelen, zeggen twee Limburgse wijkverpleegkundigen in NRC: De zorgvragen worden heftiger. Omdat de drempels van de instellingen hoger worden. Steeds meer psychiatrische gevallen, steeds meer ouderen met heel veel fysieke problemen die desondanks nog thuis wonen. En daar bovenop te weinig personeel voor de thuiszorg.” Ze aarzelen om alle problemen te benoemen. “We hebben zo’n mooi beroep. Daar wil je juist mensen enthousiast voor zien te krijgen.”
Hulpmiddelen beter én mooier
Meer dan 3.300 mensen namen in de eerste zeven jaar een kijkje in de demonstratiewoning Huis van Morgen in Panningen. Een van de initiatiefnemers zegt in dagblad De Limburger: “De frequentie waarmee nieuwe zorgoplossingen en hulpmiddelen worden geïntroduceerd, loopt op. Wat mij opvalt is dat het er niet alleen beter maar ook mooier op wordt, meer gestyled.”
Samenwerking in de wijk
Thuiswonende ouderen die zorg nodig hebben, worden vaak geconfronteerd met verschillende partijen en instanties. Achter de schermen hebben deze elkaar beter leren kennen en vinden, met als resultaat voor ouderen en hun mantelzorgers dat gemeenten contactpersonen hebben benoemd namens alle betrokken partijen, zodat ouderen één aanspreekpunt hebben in plaats van drie. Dit meldt dagblad Tubantia uit Twente. De Integrale Samenwerkingsagenda Twente, wordt met vijf jaar verlengd.
Ouderenzorg van 8 naar 6-?
De verwachtingen van de ouderenzorg zullen omlaag moeten worden bijgesteld, zegt Aafje-bestuurder Guy Buck tegen Zorgvisie. ‘Aafje levert nu ieder jaar zorg aan 25 duizend mensen. Die geven onze zorg een 8. De verwachting is dat we snel naar de 30 duizend mensen zullen gaan. Het aantal medewerkers gaat niet even snel meegroeien. Wat doen we dan? Zeggen we: die vijfduizend mensen zijn niet ons probleem, wij gaan door met onze zorg met een dikke 8 maar niet voor deze mensen? Dan nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet. Of zullen we dan toch zeggen: voor iedereen zorg, maar dat krijgt dan misschien maar een 6-?’
Qatar voor pensioenfondsen niet fout genoeg
Zeker 19 Nederlandse pensioenfondsen investeren volgens de Volkskrant in obligaties van de Qatarese overheid, die daarmee het land in gereedheid brengt voor het WK voetbal. De krant merkt op dat beleggers de macht hebben om verandering teweeg te brengen, bijvoorbeeld in de werkomstandigheden van straatarme bouwvakkers uit India of Bangladesh. “Dat mag best iets ten koste van onze welvaart gaan.”
‘Gepensioneerde was vaak veertig jaar lid’
Voor miljoenen werkenden onderhandelt de vakbeweging jaarlijks, schrijft een lezer van het Eindhovens Dagblad. “Maar honderdduizenden van hen behoren tot de gepensioneerden. Wat doet de vakbeweging voor deze mensen, van wie er velen meer dan veertig jaar lid zijn geweest? Logisch dat zij hun lidmaatschap opzeggen als er al meer dan tien jaar niet geïndexeerd wordt, laat staan hun pensioenen verhoogd worden ondanks de overvolle kas.”
‘Box 3 te triest voor woorden’
Het is te triest voor woorden, schrijft een Telegraaf-lezer, als gepensioneerden acht procent van hun inkomen moeten inleveren als hun woning als vermogen belast wordt in Box 3. “Nadat meer dan dertien jaar de pensioenen niet zijn geïndexeerd, zou dit er nog eens bijkomen. Als een nieuw kabinet besluit om het huis fiscaal aan te pakken, dan hoop ik dat het parlement hier een stokje voor steekt.”