Senioren Journaal van vrijdag 1 oktober
‘Beschikbaarheid zorgpersoneel wordt bepalend’
Nergens in de zorg is het ziekteverzuim zo hoog als in de verpleeghuizen. Het AD bericht hierover uit de Stuijvenburgh in Bergen op Zoom. “Het aantal beschikbare personeelsleden zal leidend worden voor het aantal bedden dat bezet kan zijn”, zegt bestuurder Conny Helder. Mensen worden ouder, de zorg complexer en het aantal verpleegkundigen wordt alleen maar minder. “Dit is helaas de weg die we bewandelen, en die weg wordt alleen maar slechter. Er is een niet te dichten kloof tussen wat wij kunnen bieden en de zorgvraag die er is. De vijver begint leeg te raken.”
Te weinig animo voor Ouderendag
Tot teleurstelling van de organisatie is de Ouderendag De Wolden, die zaterdagmiddag in dorpshuis in Ruinerwold zou worden gehouden, afgelast. Er hebben zich veel te weinig mensen aangemeld, meldt het Dagblad van het Noorden. Er was plek voor tweehonderd bezoekers, er meldden zich slechts 24 aan. Volgens Welzijn De Wolden speelt corona een grote rol.
Kamer vraagt perspectief op pensioenindexatie
KBO-PCOB is verheugd dat in een motie over het pensioenakkoord, die de Tweede Kamer heeft aangenomen, wordt geconstateerd dat er nog geen helderheid bestaat over belangrijke zaken zoals een snel perspectief op indexatie. En dat mede daardoor de onvrede onder gepensioneerden (maar ook onder werkenden) toeneemt en het draagvlak voor het pensioenakkoord naar verhouding afneemt. Samen met andere seniorenorganisaties pleit KBO-PCOB voor spoedige indexatie van de pensioenen.
Sensoren opsporing onbegrepen gedrag
Sensoren kunnen helpen bij het vroegtijdig signaleren van veelvoorkomend onbegrepen gedrag bij mensen met dementie, zoals bewegingsonrust, dwalen, roepen en agressie. Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG gaat hier onderzoek naar doen. Gestart wordt bij Zonnehuisgroep Noord.
Vernieuwd PREZO Hospicezorg
Deze week is het vernieuwde PREZO Hospicezorg gelanceerd. In het kwaliteitsmodel vormen zes waarden het vertrekpunt voor patiëntgerichte zorg: uniek, comfortabel, gastvrij, deskundig, veilig en betrouwbaar. Hospice Alkmaar en Hospice Dôme hebben als eersten kennisgemaakt met het vernieuwde PREZO Hospicezorg en namen hun keurmerk in ontvangst.
Bijna 70 jaar samen, samen gingen ze heen
Het is de week van Jan en zijn vrouw Joop, schrijft Linda Akkermans in haar AD-column. Hij 89 jaar, zij drie jaartjes jonger. Bijna zeventig jaar waren ze samen. En samen gingen ze heen. “Deze week stond de rouwadvertentie van dit dappere echtpaar in de krant. Want dapper, dát waren ze. In een epiloog stond: ‘Hebben het leven in onderling overleg zelfstandig verlaten. Helaas zonder deskundige stervenshulp van een arts. Veroorzaakt door een wetgeving waarin geen plaats is voor een eigen oordeel over het voltooid zijn van het leven.’” Ook Bert Keizer schrijft hierover in zijn column in Trouw. Een belangrijk bezwaar tegen het mogelijk maken van zelfdoding voor oudere mensen is dat je deze ouderen niet de dood moet aanbieden, maar een beter leven. Keizer: “Briljante suggestie. Wie een beter leven voor deze groep voorhanden heeft nodig ik bij deze uit het te komen overhandigen. Deze mensen leven echter ver voorbij de mogelijkheid van een beter leven en uit de suggestie spreekt een zekere minachting voor hun situatie.”
‘Eenzaamheid de grootste ziekmaker’
‘Help je cliënten uit eenzaamheid met activiteiten die bij hen passen. Dat bevordert sterk hun gezondheid en voorkomt een zorgvraag.’ Dat stelt Andre Kok, bestuurder van Manna en lid van de kerngroep Zorg Thuis van brancheorganisatie ActiZ , in een gesprek over de waarde van het sociaal domein. Zorg en ondersteuning in het sociaal domein, zoals huishoudelijke hulp, spelen volgens Kok een cruciale rol in het hele zorgsysteem.
‘Fiets van de toekomst een stuk veiliger’
Fietsonderzoeker Arend Schwab van de TU Delft verwacht de nodige technische innovaties voor ouderen, is te lezen in Trouw. Zo ontwierp hij met Gazelle een motortje voor op de stuuras als balanshulp. De fiets van de toekomst is een stuk veiliger. “Maar de belangrijkste oplossingen om veiliger te fietsen liggen toch elders: zo moeten snelheidsverschillen op het fietspad omlaag en moet je straten ruimer inrichten voor fietsers.”
Hoog valrisico, geen preventieve zorg
Vallen is een groot probleem bij ouderen. Kwetsbare ouderen die bang zijn om te vallen of het afgelopen jaar zijn gevallen, hebben een zeer grote kans dat zij (weer) vallen. Uit onderzoek van het Nivel en Tranzo (Tilburg Universiteit) blijkt dat huisartsen niet altijd weten of hun kwetsbare oudere patiënten een valgeschiedenis of valangst hebben. Daarnaast ontvangt het merendeel (67%) van de kwetsbare patiënten die volgens hun huisarts een valgeschiedenis of valangst heeft, geen valpreventieve zorg.
E-health in verpleeghuis moet soms beter
Een robot die in een verpleeghuis bewegingsoefeningen voordoet, of spelletjes speelt met bewoners. Slimme sensoren die ongewone bewegingen herkennen en alarm kunnen slaan. Het zijn een paar voorbeelden van digitale vormen van zorg, e-health. Mits goed gebruikt, geven e-healthvoorzieningen meer eigen regie aan cliënten op de zorg of behandeling die zij krijgen. Veel gaat goed, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, soms moet het beter.