Senioren Journaal van maandag 1 november

Op een andere manier leren wonen

We denken volgens bestuurder Maarten van Rixtel van zorgorganisatie Sensire nog te vaak: als je gebrekkig wordt, zorgt de staat voor je. “Dat kan gewoon niet meer.”Hij zegt: niet bouwen, maar kijken naar alternatieve woonvormen. Bijvoorbeeld wooncommunities. “Help elkaar. We moeten ons niet blind focussen op de laatste levensfase, maar op een andere manier leren wonen.”

Driekwart senioren gelukkig

Ruim driekwart (76%) van de senioren vindt zichzelf een gelukkig mens. Slechts een klein deel (5%) voelt zich niet zo gelukkig. Dit blijkt uit een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB naar zingeving. Hieruit blijkt ook dat een grote meerderheid (88%) nadenkt over levensvragen als ‘Wat kan ik voor anderen betekenen?’, ‘Hoe kunnen we op een menswaardige wijze samenleven?’ en ‘Wat doe ik met de tijd die mij resteert?’

Naar de rechter met eis om indexatie

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft een dagvaarding ontvangen van vijf pensioendeelnemers die hun gemiste indexatie terugeisen op basis van het Europese pensioenrecht. “De zaak kan van grote invloed zijn voor miljoenen Nederlanders van wie het pensioen niet wordt geïndexeerd en kan tot problemen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.” Tv-programma Kassa besteedde hier in de uitzending van zaterdag uitgebreid aandacht aan. De Koepel Gepensioneerden werkt met andere seniorenorganisaties aan een ‘actiekalender’. Voor wie vragen heeft over pensioenen: vandaag begint de Pensioen3daagse.

‘Spreiding hospices moet veel beter’

De landelijke spreiding van hospices moet veel beter, zegt prof. dr. Saskia Teunissen van het UMC Utrecht, in de Telegraaf. “In Noord-Brabant zijn relatief veel hospices, in het noorden zijn er te weinig bedden om mensen in hun eigen regio te kunnen opvangen.” Bovendien zou het hier Nederland niet zijn als er geen afzonderlijke organisaties waren voor de ’bijna thuis-hospices’, de ’high-care hospices’ en de ’verpleeghuis-hospices’. Teunissen zou graag meer onderlinge samenwerking zien.

Oud en dus reddeloos?

Ouderdom is niet hetzelfde als kwetsbaar, en niet hetzelfde als digibeet, schrijft Mieke Draijer in een essay in het Friesch Dagblad. Zij schreef dit essay uit ergernis. “Kortgeleden keek ik thuis naar een actualiteitenprogramma waarin de ANBO omstandig uitlegde dat de afspraken rondom de coronapas de ouderen buiten de maatschappij zou plaatsen. Even mijn korte samenvatting: ouderen zijn digibeet, hebben geen mobieltje, geen computer, hebben blijkbaar niemand om zich heen die hen kan helpen en kunnen massaal de bibliotheek niet vinden. Hierdoor kunnen zij geen gebruik maken van de coronapas en nooit meer uit eten of naar het theater. En nee, ik chargeer (bijna) niet.”

Zorgvilla’s als paddenstoelen uit de grond

Woonzorgvilla’s voor ouderen met dementie schieten als paddenstoelen uit de grond. Eerst vooral voor de rijke ‘happy few’, maar inmiddels ook voor senioren met een minder dikke beurs, is te lezen in het Brabants Dagblad. “Het is inderdaad begonnen in het topsegment, een huur tot wel 4000 euro. Maar inmiddels zijn er ook voorzieningen die tussen de 800 en 900 euro kosten.”

Koning bij bewonerscollectieven

Koning Willem-Alexander was vrijdagmiddag in Driebergen-Rijsenburg bij een bijeenkomst voor bewonerscollectieven. Daar woonde hij onder meer workshops bij over het realiseren van kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen (Nederland Zorgt Voor Elkaar) en over de organisatie van thuiszorg, meldt website Ditjes en Datjes.

Aan de slag met nieuwe woonzorgvormen

Op dit moment wordt nog te weinig geïnvesteerd in nieuwe woonvormen, aldus ActiZ, brancheorganisatie van zorgorganisaties: Toch zijn zorgorganisaties al op allerlei manieren bezig met het realiseren van nieuwe woon(zorg)vormen voor ouderen. De publicatie ‘Zorgorganisaties aan de slag met nieuwe woonzorgvormen’ laat zien dat er een verscheidenheid is in hoe zorgorganisaties hun rol in het aanbod wonen met zorg invullen.

Ton extra voor senioren in coronatijd

De gemeente Westland stelt 100.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling senioren in coronatijd. Eerder was er 150.000 euro beschikbaar gesteld, maar die was al op. “Door deze subsidieregeling willen we organisaties en instellingen uitnodigen om nieuwe activiteiten te bedenken die ervoor zorgen dat ouderen elkaar weer kunnen ontmoeten en mee kunnen doen”, aldus de wethouder tegen WOS.

Steeds meer ouderen coronabesmetting

Steeds meer ouderen raken besmet met het coronavirus. Het aantal gemelde besmettingen is nu al hoger dan in maart en april. De besmettingscijfers bij thuiswonende 70-plussers naderen die van de jaarwisseling. Ook de sterftecijfers lopen op maar zijn nog een stuk lager dan tijdens eerdere coronapieken. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers op het Coronadashboard van de Rijksoverheid. De afgelopen week testten dagelijks gemiddeld 566 thuiswonende 70-plussers positief. Begin oktober waren dit er minder dan 100 per dag.

Corona terug in het verpleeghuis

Daar gáán we weer, denken de verpleeghuismedewerkers in Twente nu het eerste coronageval van de vierde golf is geconstateerd, schrijft de Volkskrant. ‘Moeten we nu wéér mensen opsluiten op hun verjaardag?’ En dan komt er ook nog een ongekend heftig griepseizoen aan. Hoogste tijd voor de boosterprik.

‘Anderhalve meter en mondkapje terug’

Overal weer anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen in winkels en openbare gebouwen en strengere controle op de coronatoegangspas zijn volgens ouderen goede maatregelen om de oplopende coronacijfers aan te pakken. In een peiling van ANBO zegt bijna 90% van de 65-plussers voorstander te zijn van extra maatregelen.

Hoop voor Surinamers met ‘AOW-gat’

De Raad van State ziet geen reden om de Surinaamse Nederlanders met een AOW-gat financieel te compenseren. Desondanks wil de PvdA dit in de Tweede Kamer voor elkaar zien te krijgen. Kamerlid Gijs van Dijk zal volgens de Volkskrant dinsdag vragen om een debat hierover in de Tweede Kamer. Als dat debat er komt, wil hij voorstellen de betrokken Surinaamse Nederlanders een eenmalige compensatie toe te kennen. Van Dijk verwacht gesteund te worden door het linkerdeel en het midden van de Kamer.

Vrijwilligers dreigen met actie

In Etten-Leur doen vrijwilligers vandaag nog één poging om de gemeenteraad ervan te overtuigen hoe kortzichtig het is om de bezuiniging op de buurthuizen door te voeren. Een vervolgstap is al aangekondigd, meldt BN De Stem: Komt er geen geld bij, dan sluiten de buurthuizen enkele dagen de deuren. En dat is geen loos dreigement.

Woonformule vitale stedelijke 60-plussers

Compact wonen met gedeelde faciliteiten, dat is de toekomst van seniorenhuisvesting in grote steden: Woningcorporatie Woonzorg Nederland en gebiedsontwikkelaar AM tekenden tijdens de Provada de turn-key koopovereenkomst voor 114 woningen naar ontwerp van Heren 5 architecten. ‘Stadsveteraan in het Amstelkwartier’ is een ontwikkeling gebaseerd op de woonformule Stadsveteranen: betaalbare huurwoningen voor vitale stedelijke 60-plussers.