Senioren Journaal van woensdag 1 december

Pleidooi voor Burgertop Ouderenzorg

Nederland zou een Burgertop kunnen organiseren over hoe we ouderenzorg in de toekomst willen organiseren, zoals in Frankrijk is gebeurd rond het klimaatbeleid. Dat zei directeur Tineke Abma van Leyden Academy op een online Zorgvisie-congres ouderenzorg. Zij merkte hierbij op dat het de kunst is om er geen elitair debat van te maken en te zorgen dat ook minder gehoorde groepen de kans krijgen om mee te praten.

Generatiehuis in het dorp

Vanaf 1 januari 2022 is in Friesland provinciale subsidie beschikbaar voor Dorpsontwikkelingsmaatschappijen (DOM’s). “In DOM’s werken dorpen en gemeenten samen met een onafhankelijke verbinder aan het op peil houden van de leefbaarheid in de dorpen.” Als een van de mogelijke onderwerpen noemt de provincie: een generatiehuis waar men zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Hopen op de mantelzorgers

“Het voelt inderdaad aan als code zwart. We moeten moeilijke keuzes maken over wie we wel of niet gaan helpen”, zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder in het AD over de thuiszorg. “We hebben in de thuissituatie niet van iedereen in beeld hoe het met ze gaat. Of ze hun medicijnen wel op tijd nemen. Of ze goed eten. Of ze geen wonden hebben die verzorgd moeten worden. We hopen dat mantelzorgers daarbij helpen, maar heel veel mensen hebben geen mantelzorger. Het doet pijn om deze mensen niet de juiste zorg te kunnen geven.”

Laten vaccins het bij alleroudsten afweten?

Ook de alleroudsten leken na vaccinatie redelijk goed beschermd tegen ernstige covid en overlijden daaraan. ‘Tot nu toe’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh in de Volkskrant, ‘want dat beeld lijkt nu te kantelen.’ De vaccins beschermen ‘gewone’ 70-plussers ook na een halfjaar over de gehele linie nog steeds voor 88 procent tegen ziekenhuisopname en voor 94 procent tegen ic-opname, blijkt uit de cijfers.

Grootouders op het schoolplein

Scholen blijven open, ondanks de hoge besmettingshaard. Kwetsbare 70- plussers worden opgeroepen voorzichtiger te zijn in het contact met hun kleinkinderen, aldus de minister-president. Is hij weleens bij een lagere school gaan staan als die uitgaat, vraagt een Volkskrant-lezer zich af. “Dan zou hij kunnen zien , hoeveel 70-plussers daar op hun kleinkinderen wachten. Dat beide ouders kunnen werken, wordt mede mogelijk gemaakt door deze grootouders. Is er een vorm van verlof geregeld die ouders de mogelijkheid geeft thuis te blijven als een hele klas naar huis gestuurd wordt, nu ouders geen beroep meer kunnen doen op die grootouders?”

Naar de Voedselbank

Voedselbank Amstelveen ziet veel ouderen komen en denkt dat het slechts het topje van de ijsberg is, meldt aanamstelveen.nl. “Bij ouderen is de schaamte groter, ze hebben meer moeite om over de drempel te stappen.” Volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB, zou er meer aandacht moeten zijn voor armoede onder senioren.

‘Hoogste inflatie van de eeuw’

Nooit eerder deze eeuw stegen de prijzen in Nederland zo hard. Dat knaagt aan de koopkracht van burgers, schrijft de Volkskrant, zeker nu volgens Rabobank het voedsel ook in 2022 duurder wordt. Daarvoor waarschuwt ook demissionair minister van Sociale Zaken Dennis Wiersma na vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt. Maar liefst 5,6 procent bedraagt het voorlopige inflatiecijfer voor november, meldt Eurostat, het Europese statistiekbureau. Dat is slecht nieuws voor de consument. Die ziet op dit moment de koopkracht van zijn salaris, pensioen of andere uitkering achteruit hollen.

Brein en lijf levendig houden

David van Bodegom, in Leiden hoogleraar Vitaliteit, is arts, maar behandelt geen patiënten. In het Leidsch Dagblad zegt hij: “Ik wil niet in de spreekkamer wachten tot zieke mensen aankloppen. Ik wil ouderen niet beter maken, ik wil ze gezond houden.” Om beweging onder Leidse ouderen te stimuleren, startte Leyden Academy zogenoemde Vitality Clubs. Daarin werken oudere buurtbewoners samen aan hun gezondheid. “Een 72-jarige dame vond de beweeggroep geweldig. Ze zei tegen mij: ‘Ik voel me weer jong, zo huppelen of spelen met een bal, wanneer deed ik dat nou nog?’” Volgens Van Bodegom is het juist belangrijk om op oudere leeftijd te blijven spelen en huppelen, ‘om brein en lijf levendig te houden’.

Niet langer thuis door online wijkplatform

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, maar dat komt niet dankzij online wijkplatformen. Dat concludeert docent onderzoeker Sarah Willard van Zuyd Hogeschool. Op 2 december promoveert ze met haar onderzoek naar het nut van een online wijkplatform voor thuiswonende ouderen.

Valse e-mails uit naam van GGD

Er doen valse e-mails de ronde uit naam van de GGD’en, meldt GGD GHOR Nederland. “In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! En GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging.”

Kamerlid springt bij in de zorg

Tweede Kamerlid Liane den Haan (Fractie-Den Haan), in het verleden verpleegkundige, bood vrijdagavond na de coronapersconferentie via Twitter aan te helpen in de zorg. Ze voelde zich ‘ontzettend machteloos’ na het zien van talloze berichten over de personeelstekorten, en besloot zelf bij te springen, is te lezen in Trouw. Ze kreeg vele aanbiedingen en kon twee dagen later, op zondag, direct meedraaien bij een verpleeghuis in Utrecht. Ze gaat dit naar eigen zeggen doen ’totdat ze me niet meer nodig hebben’.

ANBO-kritiek op WHO-reisadvies 60-plussers

Ouderenorganisatie ANBO is het oneens met het advies van wereldgezondheidsorganisatie WHO dat mensen boven de 60 voorlopig beter niet op reis kunnen gaan vanwege de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. De WHO zegt dat er nog veel onduidelijk is over de risico’s van de variant, maar de ANBO vindt dat geen reden voor het advies aan 60-plussers. De ouderenbond noemt het advies “nogal ongenuanceerd”. “Het houdt totaal geen rekening met de enorme diversiteit die je hebt in de groep van zestigplussers”, zegt woordvoerder Renate Evers in het NOS Radio 1 Journaal.

Duizend euro voor dorps- en buurthuizen

Drentse dorps- en buurthuizen ontvangen van de provincie eenmalig € 1.000,–. Het college van Gedeputeerde Staten vindt de dorps- en buurthuizen in Drenthe van grote waarde voor de leefbaarheid en sociale verbondenheid in dorpen en wijken en wil ze daarom deze steun in de rug geven. Hiervoor is in totaal € 199.000,– beschikbaar. De gemeenten zorgen ervoor dat het geld bij de dorps- en buurthuizen terechtkomt.