Wie helpt mijn lieve vader aan een baan

Vijftien sollicitatiebrieven verstuurde Jan Hondebrink uit Almelo (55) in een paar weken tijd. Geen één met resultaat. Totdat zijn dochter een bericht plaatste op LinkedIn. Nu staan werkgevers van Tiel tot Steenwijk voor hem in de rij, aldus dagblad Tubantia. “Ik kan dinsdag al beginnen.”

Afgelopen dinsdag plaatste dochter Loes een bericht op Linkedin met de tekst: ‘Wie helpt mijn lieve vader aan een baan?’ Mijn inbox explodeerde”, zegt Jan. Reacties kwamen er, ook van ver buiten Twente. In totaal heeft de oproep 1200 likes en hij werd bijna tweehonderd keer gedeeld.

De rollen omgekeerd

Het bericht was allesbehalve formeel. “Dat heb ik bewust niet gedaan. Hij staat ook gewoon met een T-shirt op de foto. Zo is mijn vader, dat past bij hem”, zegt Loes in Tubantia. Het sloeg aan. Recruiters en uitzendbureaus reageerden massaal op het bericht en probeerden Jan over te halen om bij hen te komen werken. Loes: “Eerst was mijn vader geïnteresseerd, maar wist hij niet of een bedrijf hem zou willen. En nu zijn de rollen omgekeerd en willen ze allemaal mijn vader.”

Meteen aan de slag

Jan Hondebrink lacht. “De dag na de oproep ben ik meteen in de auto gestapt voor een gesprek. Dinsdag kan ik al beginnen als administratief medewerker bij Kuiphuis in Oldenzaal. Ik heb er zin in.”

Over vooroordelen heen stappen

Volgens hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen dwingt de krapte op de arbeidsmarkt bedrijven om andere keuzes te maken, schrijft Tubantia. “Je ziet dat ouderen die eerst niet de voorkeur hadden nu sneller in beeld komen.” Bedrijven worden volgens Wilthagen gedwongen om over hun vooroordelen heen te stappen. “Er valt minder te kiezen.”