Voor scootmobiel verplicht naar cursus

Het aantal mensen dat omkomt door een ongeluk met een scootmobiel is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Inmiddels komt gemiddeld iedere week een bestuurder van zo’n voertuig om het leven in het Nederlandse verkeer, aldus de Telegraaf.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vermoedt dat het aantal scootmobielen in Nederland is toegenomen en dat daar een deel van de verklaring zit. Precieze cijfers zijn er niet; de voertuigen kunnen worden gekocht of aangeboden door gemeenten. Wel zijn er schattingen. Zo zou het aantal in 2013 tussen de 150.000 en 250.000 hebben gelegen en noemde tv-programma Test Case vorig jaar het getal van 400.000 scootmobielen.

Steeds drukkere fietspaden

Die mengen zich op het verkeer op steeds drukkere fietspaden, zegt ouderenvereniging ANBO-PCOB in de Telegraaf.. “Zeker in steden wordt het drukker, en snelheidsverschillen worden almaar groter. Daarvan zijn kwetsbare verkeersdeelnemers de dupe. Misschien moeten we nadenken over het scheiden van sneller en trager verkeer.”

Anders dan een fiets

Anderzijds duidt een deel van de ongelukken ook op een mindere rijvaardigheid. Het is bekend dat ouderen minder snel reageren, en een scootmobiel vergt andere vaardigheden dan een fiets, zegt VVN in de Telegraaf. “Remmen en gas geven gaat bijvoorbeeld anders: om te stoppen moet je een hendel loslaten. En linksaf slaan is heel lastig voor bestuurders, dat is een bekende ongeluksoorzaak.”

Leer omgaan met zo’n voertuig

VVN biedt cursussen aan om mensen op weg te helpen. Die worden aangeboden via gemeenten. Daar zit echter een wereld van verschil; de ene gemeente stelt een cursus bijvoorbeeld verplicht als een scootmobiel wordt toegekend vanuit de Wmo, terwijl de ander juist niets aanbiedt. Ook de scootmobielgebruiker die zelf een voertuig aanschaft, slaat niet zelden de cursus over. “Je zou het altijd moeten doen. Je hebt hem vanwege een fysieke of geestelijke beperking, leer dan omgaan met zo’n voertuig.” ANBO-PCOB vindt volgens de Telegraaf verplichte cursussen te ver gaan, maar raadt het wel van harte aan. “Zeker vanuit gemeenten. Ga de weg op, al is het maar een dagdeel.”