Sociale zekerheid rond pgb regelen via SVB?
Door een uitzondering in de wet kunnen huishoudelijke hulpen in dienst van particulieren niet automatisch gebruikmaken van socialezekerheidsregelingen. Thuishulp Carol Kollmann is het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.
Dagblad Trouw beschrijft dat het om behoorlijk ingewikkeld vraagstuk gaat voor de rechtbank Rotterdam, die vermoedelijk over zes weken uitspraak doet.
Tienduizenden pgb-zorgverleners
Kollmann is niet de enige, zegt haar advocaat Claire Reynaers. Zo zijn er in Nederland 40.000 tot 60.000 zorgverleners die vanuit het persoonsgebonden budget worden betaald en die net als Kollmann onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’ werken. De verantwoordelijkheid om zwart werk wit te maken, en het regelen van de sociale zekerheid werd volledig bij de thuishulp neergelegd.
Niet echt goed betaald
Zij moeten zich zelf bij het UWV melden, premies betalen en zichzelf zo verzekeren. “Mijn vermoeden is dat bijna niemand dit doet omdat die premies heel hoog zijn en dit nou niet bepaald werk is dat goed wordt betaald”, zegt Emma van der Vos, promovenda in het arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden.
Regeling zoals voor zzp’ers?
De vraag is of de overheid geen oplossing moet vinden voor de administratieve lasten zonder die bij de thuishulp neer te leggen. Reynaers vindt in Trouw dat bij pgb-houders de sociale verzekeringsbank (SVB) daar in de toekomst verantwoordelijk voor moet worden. “Dan leg je de administratie niet bij de particulieren neer en ook niet bij de huishoudelijke hulp.” Het lijkt Van der Vos een goed idee om de huidige regeling aan te vullen met een collectief pensioen en verzekeringssysteem, waar nu ook voor zzp’ers naar wordt gekeken.