Slachtoffers mishandeling vaak niet in beeld
Wat te doen als een oudere man opvallend vaak een blauw oog heeft? Of als de thuiszorgmedewerkster ook geld blijkt op te nemen van een hulpbehoevende hoogbejaarde dame? Om dergelijke signalen op te pikken én ernaar te handelen, hebben verschillende partijen zich verenigd in de Lokale Alliantie Nunspeet, meldt dagblad De Stentor.
Maatschappelijke werkers, bewindvoerders, banken, huisartsen en de gemeente zetten maandagmiddag hun handtekening onder de gezamenlijke verklaring, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarin spreken zij de intentie uit ouderen beter en eerder te hulp te komen, mochten er vermoedens zijn van financiële of fysieke mishandeling.
Mensen die wij niet in beeld hebben
Wethouder Jennifer Elskamp schrok van de landelijke cijfers, erkent ze volgens De Stentor. Maar probeerde er direct ook een gezicht aan te geven. “Als vijf procent van de ouderen met mishandeling te maken heeft en je weet dat er in Nunspeet 1730 tachtig-plussers wonen dan zijn er dus 86 mensen binnen onze gemeente slachtoffer van mishandeling”, hield ze haar toehoorders voor. “En dat zijn vaak mensen die wij niet in beeld hebben.’’
Minder zichtbare situaties
Uit Nunspeet kwamen vorig jaar ‘maar’ 12 adviesvragen over ouderenmishandeling en was er één concrete melding van ouderenmishandeling. Stimenz, een organisatie voor maatschappelijk werk op de Veluwe, noemt in De Stentor dat lage aantal juíst verontrustend. “Eén melding geeft wel aan hoe belangrijk het is om samen te werken. Mensen moeten weten wat de signalen zijn. Er is meer dan alleen blauwe plekken. Er zijn een heleboel minder zichtbare situaties. De meldingsbereidheid en de spanning om dit onderwerp, maakt deze alliantie heel belangrijk.