Seniorencoach: oppassen moet wel leuk blijven

Oppas-opa’s en -oma’s houden hele gezinnen draaiende. Daarbij gaat het volgens het AD heel veel over de kinderen, maar niet zo vaak over de oppassers zelf. Hoe zorg je ervoor dat het voor hen te doen blijft?

Seniorencoach Bianca Oechies van Optimaal Oud zegt in het AD in haar praktijk te zien dat het oma’s en opa’s soms over de schoenen loopt. “Oppassen is in feite een nieuwe vorm van mantelzorg: er wordt ook een beroep gedaan op opa’s en oma’s vanwege de kosten van kinderopvang, of omdat er geen opvang te vinden is. Sommige grootouders passen wel op zes of zeven kinderen; die kunnen bijna zelf een crèche beginnen.”

Goede voorbereiding

Daaraan denkt niet iedere opa of oma bij het instemmen met oppasdagen. Toch zou dat wel het beste zijn, zegt Oechies in het AD, die er als coach voorstander van is het oppassen leuk te houden of weer leuk te krijgen. Het allerbelangrijkste geheim daarvoor is: begin met een goede voorbereiding. Duidelijke afspraken vooraf voorkomen zo gedonder in de toekomst. Die moeten ook gaan over de koers die opa’s en oma’s moeten varen als ze als oppasser in feite ook als opvoeder aan de slag gaan — al is daarbij, wat Oechies betreft, weinig ruimte voor onderhandeling. ,,Het is belangrijk dat opa’s en oma’s meegaan in de opvoedlijn van de ouders.”