Pleidooi meldcode ouderenmishandeling

Word je 65 jaar oud, dan doe je er goed aan alvast op papier te zetten wie en wat een rol kan spelen in je leven, als je dat zelf niet meer kunt. Daar draagt een centraal orgaan aan bij in de strijd tegen ouderenmishandeling. Dat is volgens het Haarlems Dagblad de uitkomst van een onderzoek.

Vorig jaar maart startte Bob Walter, manager van Socius (maatschappelijk dienstverleners) met projectleider en financieel gerechtelijk deskundige Eric Groenendijk in opdracht van gemeente Haarlem een onderzoek naar ouderenmishandeling. Het Haarlems Dagblad bericht hierover.

Alliantie

Er moet een soort van alliantie komen en een uniforme meldcode, is een van de conclusies. De huidige meldcodes van verschillende instanties komen niet bij elkaar. De alliantie moet gegevens verzamelen op het moment dat er verdenking van mishandeling is. Dan kan er door samenwerkende instanties adequaat worden ingegrepen, aldus de onderzoekers.

Digitale kluis

Een meldcode is niet het enige middel dat ingezet kan worden.”We denken aan een digitale kluis waar mensen vanaf 65 jaar bijvoorbeeld kunnen aangeven wat ze wel en niet willen en wie als dat niet meer gaat hun belangen kan behartigen.”Algoritmes kunnen bij een bank aangeven wanneer een verdachte transactie voorbijkomt, aldus de onderzoekers in het Haarlems Dagblad.

Patstelling

Het ministerie stelt zich op het standpunt dat op grond van de Wmo de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het oplossen van ouderenmishandeling. De gemeenten en lokale instellingen in het sociaal domein willen zelf die verantwoordelijkheid wel pakken, maar moeten dweilen met de kraan open. Hierdoor is een patstelling ontstaan., aldus de odnderzoekers in het Haarlems Dagblad. “De problematiek en daarmee het potentiële gevaar van ouderenmishandeling blijft hierdoor onverminderd bestaan voor 3,4 miljoen 65-plussers.”