Ouderwets naar elkaar omkijken
Treurige situaties als in Zuidoost-Drenthe, waar afgelopen week een oudere vrouw gevonden werd die drie dagen op de grond lag in haar woning, zijn niet helemaal te vermijden.
Dat zegt sociaal gerontoloog Willie Oldengarm uit Meppel in het Dagblad van het Noorden.
Naoberschap moet terug
Toch kan er in veel gevallen wel iets worden voor zelfstandig wonende ouderen, zodat zij niet helemaal op zichzelf zijn aangewezen, denkt Oldengarm. De oplossing zit hem in het ouderwetse ‘naar elkaar omkijken’. “Het is gewoon goed om meer op elkaar te letten. Het naoberschap moet eigenlijk terugkomen.”
Let een beetje op elkaar
Dat vond ook de politieagent in Zuidoost-Drenthe die een bericht deelde op sociale media over een ‘oudere vrouw’ die drie dagen op de grond in haar woning lag. Volgens de agent was de vrouw niet in staat geweest om bij de deur te komen en had ze tevergeefs om hulp geroepen. “Moraal van het verhaal: let een beetje op elkaar!”, riep de agent op.
Geen sociaal netwerk
Situaties als deze komen de laatste jaren vaker voor, schrijft het Dagblad van het Noorden, en niet altijd loopt het goed af. Ouderenbond ANBO zegt dat er meer ouderen zijn die geen sociaal netwerk hebben en ziet vaak ook eenzaamheid bij ouderen die weinig te besteden hebben. Ook de bezuinigingen op het welzijnswerk spelen een rol.
Contact met de buren
“Het is belangrijk dat mensen zelf investeren in eigen sociale kring. Dat begint al als je jonger bent”, zegt gerontoloog Oldengarm in het Dagblad van het Noorden. Vooral contact onderhouden met de buren is een goede stap. “Hoe ouder mensen worden, hoe belangrijker het is om te weten wie er naast je wonen en of ze iets voor je kunnen doen.”