‘Ouderen behandeld als tweederangs burgers’

“Waar blijven de politici die zien hoe ouderen in de knel kunnen komen en zich inzetten voor een vriendelijker levensavond?” Dat schrijft demograaf prof. dr. Jan Latten in de Telegraaf.

Ouderen zijn booming. Rond 1900 woonden er 300.000 65-plussers in Nederland, inmiddels 3,5 miljoen. Nog even en er zijn meer 65-plussers dan 20-minners. Jan Latten: “Je zou dus verwachten dat meer mét en vóór ouderen wordt gedacht. Maar helaas, het ligt anders.”

Alsof middelbaren jongeren gratis zijn

Senioren worden nogal eens neergezet als veroorzakers van maatschappelijke problemen. Ze zouden de natuurlijke hulpbronnen hebben uitgeput, de lockdown zou onnodig streng zijn geweest alleen maar om ’dor hout’ te redden. En straks maken ze de zorg ook nog eens onbetaalbaar, zo merkt de demograaf op: Alsof zorg voor middelbaren en jongeren gratis zou zijn.

Waar blijft massaal protest?

Door de crisis op de woningmarkt worden ouderen er door sommigen op aangesproken dat ze in te grote huizen wonen en daarmee starters kansen ontnemen. Minister Ollongren wil ouderen daarom verleiden te verhuizen. DNB-directeur Knot gaat zover dat hij woningeigenaren extra wil belasten. Dat zal zeker de oudere woningbezitters raken en klinkt al minder vriendelijk dan verleiden. Dat wordt in de portemonnee voelbaar en komt boven op onzekere pensioenvooruitzichten. Het is voor Latten verbazingwekkend dat oudere woningbezitters berusten en niet massaal protesteren.

Koopkracht flink minder

De koopkracht van gepensioneerden is het afgelopen decennium al flink verminderd, zoals het CBS onlangs meldde. Vergeleken met anderen lijken het volgens Latten tweederangsburgers geworden. Intussen leeft er een brede suggestie dat alle gepensioneerden rijk zijn. “Niets is minder waar.” De burger, de kiezer, de consument, de huurder is steeds vaker een oudere, zo merkt Latten op, maar wie behartigt doordacht hun financiële belangen?