Ouder dan 65 eigenlijk te oud om te stemmen?

Nederland vergrijst. Electoraal legt de stem van ouderen steeds meer gewicht in de schaal – met alle gevolgen van dien. Hebben zij wel oog voor de toekomst, of verliezen we zo het zicht op de lange termijn? Het FD Studentenpanel vroeg honderd studenten of er, naast de minimumleeftijd, ook een maximumleeftijd voor het stemrecht moet komen.

Enkele reacties van deelnemers aan het FD Studentenpanel:

-“Een zo significante groep van de samenleving buitensluiten is een slechte stap. Beter richten we onze pijlen op het tegengaan van misinformatie en valse beloften in verkiezingstijd.”

-“Ouderen bezitten waardevolle levenservaring, maar dit betekent niet dat zij altijd de beste beslissingen nemen. Evenzo hebben jongeren een reputatie van roekeloosheid, maar ze brengen ook een frisse blik met zich mee.

-“Er zijn weinig aanwijzingen dat ouderen bij de verkiezingen alleen naar hun eigen portemonnee kijken. Net zo goed als dat er geen aanwijzing is dat egoïsme niet ook voor jongeren een drijfveer kan zijn.”

– “Het koppelen van langetermijnvisie aan leeftijd is wat kort door de bocht. Ook jonge mensen handelen vaak vanuit eigen belang; een vakantie in Marbella is bijvoorbeeld ook niet zo eco-friendly.”

-“Het valt moeilijk uit te leggen dat een 16-jarige niet mee mag stemmen, maar iemand met dementie wél.”