Oopoeh niet alleen goedkope hondenoppas
Hondeneigenaren en ouderen vinden elkaar via Stichting Oopoeh, en dat is géén gratis uitlaatservice, aldus NRC.
Ellen Groneman is directeur van Stichting Oopoeh (afkorting voor ‘Opa’s en oma’s passen op een huisdier’) die 55-plussers in heel Nederland, vooral in de grote en middelgrote steden, koppelt aan een vaste hond om één of meer dagen per week op te passen. Er zijn nu zo’n 800 gematchte oopoehs, van wie driekwart vrouwen. “We richten ons op senioren die behoefte hebben aan gezelligheid, knuffelen, verbinding in de buurt en een ander helpen”, vat Groneman samen in NRC.
Ze zijn zich er bij de stichting van bewust dat het woord oopoeh oubollig kan klinken. “Bij sommige mensen schiet het echt in het verkeerde keelgat”, zegt Meike Zwaan, manager communicatie en matching. “Maar het is een afkorting, bedoeld met een knipoog. En andere mensen zijn er weer heel trots op dat ze oopoeh zijn.”
Met een hond ken je veel mensen
Stichting Oopoeh bestaat al twaalf jaar. Oprichter Sofie Brouwer kwam op het idee toen het hondje van haar oudere buurvrouw overleed. Die buurvrouw miste behalve het dier ook de wandelingen en gesprekken op straat. “Als je een tijd met een hond rondloopt, ken je veel mensen”, zegt Groneman. “Of tenminste de namen van elkaars honden.” Brouwer vroeg de buurvrouw om op haar hond te passen; daardoor kwam de buurvrouw weer in beweging en onder de mensen. Zo kwam Brouwer op het idee voor de stichting.
Sociaal contact voor lange termijn
De baasjes moeten wel lief zijn, daar wordt op gelet. “Mensen zijn vaak dringend op zoek naar een oppas”, zegt Zwaan. “Als ze tegen ons al kortaf zijn, kunnen ze oopoehs ook afschrikken. En ze moeten beseffen dat een oopoeh niet alleen een goedkope hondenoppas is.” Ze betalen 17,50 euro per maand, per hond, onafhankelijk van hoe vaak er wordt opgepast (oopoehs betalen niets). Uitlaatdiensten zijn fors duurder. ”Het gaat bij ons echt om een sociaal contact voor de lange termijn en we verwachten dat de baasjes daarin investeren.”