Ontnuchterende cijfers over vergrijzing
Vergrijzing betekent dat er nog steeds veel mensen zijn die iets willen kopen, een caravan bijvoorbeeld, maar dat er nog maar weinig arbeidskrachten zijn om die caravan te maken.
Vergrijzing betekent volgens een artikel in het AD ook minder handen aan het bed en minder thuiszorgmedewerkers, terwijl juist meer mensen arbeidsintensieve zorg nodig hebben. Vergrijzing betekent dat het drukker wordt in de wachtkamer van de huisarts, terwijl er juist ook veel huisartsen met pensioen gaan.
Rijkelijk laat
Maar de AOW-leeftijd is tegenwoordig toch gekoppeld aan de levensverwachting? Nederlanders werken toch al langer door? “Nou, dat is pas in 2013 besloten, rijkelijk laat. En wat we met z’n allen níét hebben gedaan, is zorgen dat mensen ook langer kúnnen doorwerken”, zegt hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma (verbonden aan de Rabobank) Groene groei – over de (on)zin van economische groei.
Lastig te betalen
De econoom geeft volgens het AD in haar boek ontnuchterende cijfers. In 2021 waren er 840.000 80-plussers in Nederland. In 2070 zijn dat er meer dan 2 miljoen. In 1957, toen de AOW werd ingevoerd, waren er 6,3 werkenden op elke AOW-gerechtigde. In 2020 waren het er nog tot 3,4. In 2060 nog slechts 2,8. Dat wordt lastig te betalen. Ouderen hebben ook meer en complexere zorg nodig. Concreet: “De zorgkosten per gemiddelde Nederlander bedragen op zijn 50ste zo’n 3000 euro per jaar. Voor een 70-jarige is het 6000 euro en voor een 95-jarige 50.000 euro per jaar.”