Ministerie voor Bijzondere Burgers

De overheid weet de groeiende groep kwetsbare mensen niet meer te bereiken op hun weg naar de maatschappelijke afgrond. Dat schrijft kapitein Harm Slomp,  bestuursvoorzitter van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, in de Telegraaf. Hij pleit daarom voor een ’ministerie voor Bijzondere Burgers’.

De overheid weet volgens Slomp een steeds grotere groep mensen niet meer te bereiken. “Denk bijvoorbeeld aan de 4,5 miljoen volwassen Nederlanders die onvoldoende in staat zijn om gebruik te maken van online dienstverlening van de overheid. Onder hen zijn veel ouderen, maar ook laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een licht verstandelijke beperking. Het komt te vaak voor dat mensen die zo afhankelijk zijn van de overheid voorzieningen mislopen zoals bijstand, toeslagen en kindgebonden budget. Hun fysieke, mentale en sociale problemen nemen hierdoor toe en leiden tot steeds meer bestaansonzekerheid.”

Buurthuiskamers

Fysieke aanwezigheid, dichtbij mensen werkt, aldus kapitein Slomp in de Telegraaf. “Onze buurthuiskamers zijn al jarenlang laagdrempelige ontmoetingsplekken die buurtbewoners en buurtorganisaties aan elkaar verbinden. Ook de ambtenaren van een ministerie voor Bijzondere Burgers moeten duidelijk zichtbaar zijn in de buurt willen ze de verbinding met alle burgers kunnen maken. Dit kan door middel van spreekuren en pro-actief op mensen afstappen. Dat is niet alleen beter voor mensen zelf, maar door aan te sluiten bij al bestaande overheidsstructuren (gemeenten hebben nu al ambtenaren die langsgaan bij burgers), kost het de samenleving ook minder geld.”