Meeste media niet te harden

Traditionele media moeten het vooral hebben van de oudere generaties, zo heet het. Maar ook veel 65-plussers haken af, schrijft Wierd Duk, die in de Telegraaf wekelijks spreekt met burgers over de stand van het land: Na jaren van ergernis over groeiende ‘indoctrinatie van links’ zijn veel 65-plussers afgehaakt.

Tientallen ‘krasse knarren’ reageerden op de vraag van de Telegraaf naar hun mediagebruik. Wat zijn hun voornaamste bezwaren tegen de traditionele media? “Velen zien de redacties als te activistisch, te ‘woke’ over kwesties als immigratie, de islam, het klimaat, cultuur, gender en identiteit, soms leugenachtig zelfs en vooral ook: betuttelend. De coronajaren – toen de meeste media de officiële overheidsstandpunten een-op-een overnamen – waren voor menigeen een breekpunt, voor anderen is dit de verslaggeving na de slachting door Hamas op 7 oktober.”

Het is onverdraaglijk

Enkele opmerkingen van senioren in de Telegraaf:

-“Van huidig links moet je deugen tot je er bij neervalt en dat wordt door de media met een ongelooflijk dedain jegens andersdenkenden 24 uur per dag in je oren getoeterd. Het is niet te hárden.”

-“Het onvoorstelbaar hypocriete wegkijken, het gedweep met de islam: het is onverdraaglijk. Zodra je welke media dan ook opent word je aangevallen: je bent een ‘boomer’, ‘wit’, ‘racist’, ‘islamofoob’, en ze hebben nooit een argument.”

– “Steeds dezelfde linkse meningen en dezelfde mensen in de talkshows, die geen enkele ruimte laten voor andere argumenten: het is slecht voor mijn hart en mijn humeur. Ik kijk niet meer.” “Links zit overal: in de media, het openbaar bestuur, de rechterlijke macht, het onderwijs. Ik word er behoorlijk cynisch van.”

-“Als ik jong was, zou ik niet meer in dit land wonen. De klimaathoax, de aanvallen op cultuur, identiteit en gezin, de massa-immigratie, de pensioenroof: we lopen blind het ravijn in. De ergernis in mijn kennissenkring is enorm, maar niemand doet z’n mond open.”