‘Maatwerk is banken te duur’
“U vraagt zich af waarom u boven een bepaalde leeftijd nauwelijks kredietwaardig bent”, begint Reinout van der Heijden (hoofdredacteur Geldgids) vandaag zijn antwoord in de rubriek Geldvraag in de Volkskrant.
U heeft een creditcard van ICS en mag niet meer kopen op afbetaling, omdat u binnenkort 75 jaar wordt. Bij uw bank mag u alleen nog tijdelijk rood staan. Een doorlopend krediet kunt u ook al nergens meer afsluiten zodra u de leeftijd van 65 jaar bereikt.””
Niet voor vol aangezien
De meeste ouderen kunnen goed met geld omgaan en kennen de risico’s van lenen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Toch worden zij volgens Van der Heijden door banken niet voor vol aangezien als zij geld tekortkomen. Er gelden beperkingen voor ouderen bij de meeste vormen van consumptief lenen: doorlopend krediet, rood staan, persoonlijke lening en kopen op afbetaling.
Beknibbeld op dienstverlening
Banken beknibbelen op de dienstverlening, terwijl ze wel de mogelijkheid hebben om het anders te doen. Zij analyseren onophoudelijk de transacties van hun klanten, op zoek naar patronen die wijzen op sporen van witwassen of financiering van terrorisme. Dezelfde klanten analyseren op kredietwaardigheid doen ze volgens Van der Heijden blijkbaar niet. Dan zouden ze oudere klanten die altijd goed met hun geld omgaan, wel een lening kunnen geven om een lastige periode door te komen. Dat soort maatwerk is te duur.
Voldoende spaargeld
Ouderen kunnen hierdoor niet meer aankloppen bij de bank om financiële tegenslag op te vangen. Alleen een huiseigenaar met een behoorlijke overwaarde op zijn woning en voldoende inkomen kan via een extra hypotheek nog aan geld komen. Wie niet in die situatie verkeert, moet ervoor zorgen dat hij voldoende spaargeld op zijn rekening heeft staan, aldus de hoofdredacteur van de Geldgids in de Volkskrant.