Levenstestament voorkomt gedoe
Lang niet alle Nederlanders hebben een levenstestament. Ook weten een hoop mensen niet wat het is, zegt financieel planner Iris Brik in het AD. Terwijl je er toch een hoop gedoe mee kunt voorkomen bij ziekte of een ernstig ongeval.
In een testament regel je alle gevolgen voor als je komt te overlijden, in een levenstestament leg je vast wat er moet gebeuren als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, bijvoorbeeld door dementie, ziekte of een zwaar ongeluk.
Zo uitgebreid als je wil
Je kunt een levenstestament zo uitgebreid maken als je wil, aldus het AD. Zo leg je er bijvoorbeeld in vast wie je financiële zaken voor je mag regelen als je dit zelf niet meer kunt. Ook kun je er precies in omschrijven naar welke zorginstelling je wil als thuis wonen niet meer gaat en welke behandelingen je nog wel wil en wanneer euthanasie in beeld komt.
Hoeveel geld naar zorg
Het is ook handig om vast te leggen hoeveel spaargeld er bij ziekte naar de maandelijkse zorgkosten mag gaan. In de praktijk gaat het op dit punt nog weleens mis, ziet Brik. Ze noemt een gezin waar vader al was overleden en het met moeder steeds slechter ging. “Ma wilde graag bij leven schenken aan haar twee kinderen, om erfbelasting te voorkomen.”
Volmacht
Maar de kinderen hadden na het overlijden van vader gezien hoe vermogend moeder is en vonden dat ma wel wat meer kon missen, zij zou het zelf toch nooit opmaken. “Ik rekende uit wat zij allemaal aan zorg nodig zou hebben, ze had zich namelijk uitgesproken over de wat luxere zorginstelling waar zij heen wilde. Zoiets kost al snel 5000 euro per maand.” Brik kreeg in het levenstestament de volmacht om voor moeder te beslissen. “Het stond voorop dat ik moest zorgen dat zij niets te kort zou komen.”