Leeftijdsgrens trouwambtenaar
Een opa die je huwelijk sluit. Of een erudiete, oude tante. Dat is er straks in de gemeente Westland niet meer bij. Westland wil ouderen weren uit die functie, meldt AD Haagsche Courant.
De maatregel treft onder anderen Henk Mes (72), die al vele jaren en met veel plezier echtparen in de echt verbindt. Mes sloot de afgelopen elf jaar als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand zo’n tweehonderd huwelijken. Tot grote tevredenheid van de bruidsparen en de gemeente Westland. In de praktijk gaat het wel eens mis, weet hij . En als dat gebeurt, is het doorgaans bij een trouwambtenaar die voor één dag wordt benoemd.
Fouten deels door leeftijd
Wethouder Barend Rombout ergert zich aan de gemaakte fouten. Hij ziet een oplossing in het instellen van een leeftijdsgrens. De reguliere trouwambtenaren moeten volgens hem met pensioen met 72, voor de eenmalige regisseurs van de huwelijksvoltrekkingen dient volgens hem een leeftijdsgrens van 75 jaar te gaan gelden. “De fouten worden deels veroorzaakt door de leeftijd”, meent de wethouder volgens AD Haagsche Courant . “Als we een trouwambtenaar moeten laten begeleiden, is dat dubbel werk.”
Woede en ongeloof
De opmerkingen wekken volgens AD Haagsche Courant woede en ongeloof in de gemeenteraad: “Kan de wethouder aangeven beneden welke leeftijd geen fouten worden gemaakt?” “De wethouder legt een relatie tussen het maken van fouten en leeftijd. Dat kun je niet zeggen. Er is geen enkel bewijs voor.” Er komt binnenkort een motie in stemming brengen waarmee de leeftijdsgrens voor eenmalige trouwambtenaren geheel van tafel gaat. De reguliere huwelijksvoltrekkers mogen volgens de motie blijven tot ze 75 zijn. Een leeftijdsgrens die met wederzijdse instemming steeds met twee jaar kan worden verlengd.