Hulp bij chronisch gehoorverlies

Gehoorverlies is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen onder 50-plussers. Hoortoestelaanpassing via de audicien is de meest gebruikelijke weg om gevolgen van gehoorverlies te beperken.

Maar ook mét een hoortoestel blijven slechthorenden zélf en hun naasten vaak (communicatie)beperkingen ervaren. Om slechthorenden én hun communicatiepartners te ondersteunen is het online ondersteuningsprogramma HOORSUPPORT ontwikkeld.

Lange termijn

Janine Meijerink onderzocht de effectiviteit van HOORSUPPORT in zeventig Nederlandse audicienswinkels. Uit het onderzoek, waarop zij vandaag promoveert aan Amsterdam UMC, blijkt dat op de korte termijn HOORSUPPORT-gebruikers hun hoortoestellen vaker gebruikten dan personen die het programma niet volgden. Op de lange termijn (1 jaar later) bleek dat HOORSUPPORT-gebruikers tevredener waren met hun hoortoestellen en een groter vertrouwen hadden in het omgaan met hun hoortoestellen. Bij de communicatiepartners vond ze geen effecten.

Audiciens meer trainen

De procesevaluatiestudie liet zien dat HOORSUPPORT zal verbeteren door uitgebreidere trainingen voor audiciens. Ook is het goed om materialen beter af te stemmen op de behoeftes van de doelgroepen.