Hoe het beste sparen voor kleinkinderen

Het is een vast ritueel bij de geboorte van een kind, schrijft Reinout van der Heijden (hoofdredacteur Geldgids) in zijn rubriek Geldvraag in de Volkskrant: De ouders openen een spaarrekening voor de kleine en regelen een maandelijkse overboeking. De grootouders kunnen ook meedoen en wellicht storten vrienden er ook iets op. De gedachte is dat een spaarrekening een appelboompje is waar het kind als het na 18 jaar op eigen benen staat, de rijpe vruchten van kan plukken.

Van der Heijden vindt het weinig zinvol om voor kinderen te sparen. “We worden tegenwoordig zo oud, dat we het kroost nog vele tientallen jaren kunnen helpen. Thuiswonende kinderen kosten heel veel geld, duizenden euro’s per persoon per jaar. Wacht liever met hulp totdat de kinderen uit huis zijn en je meer geld over houdt.”

Zorg voor je eigen kapitaal

Sommige banken adviseren om de kinderrekening ‘studie Eva’ of ‘koopwoning Otto’ te noemen. Doe het niet, adviseert Van der Heijden in de Volkskrant. “Leg de kinderen en jezelf niet zo’n verplichting op. Vertrouw erop dat je ze tegen die tijd helpt waar nodig en waar mogelijk. Zorg voor je eigen kapitaal, dan komt het met de kinderen ook wel goed.”

Opnemen in testament

Grootouders kunnen helpen door hun kleinkinderen op te nemen in het testament als erfgenaam of met een legaat van maximaal de erfvrijstelling, legt Van der Heijden uit.  Die is ruim 25 duizend euro per kleinkind en dit bedrag stijgt ieder jaar met de inflatie. Het aanpassen van een testament kost ongeveer 300 tot 400 euro.

Familieproject voor lange termijn

“De komst van een nieuwe generatie is een goede aanleiding om over de nalatenschap te gaan nadenken. Dat is niet iets dat je in vijf minuten regelt met het openen van een rekening en een automatische overboeking. De toekomst van de (klein)kinderen is een familieproject voor de lange termijn. Daar speelt de spaarrekening bij de geboorte van het kind nog nauwelijks een rol in.”