Graag één contactpersoon voor alle vragen
De Nationale Ombudsman gelooft dat ook extra investeren in intermediairs kan helpen.
Dat meldt Trouw in een artikel over het gisteren verschenen rapport van de ombudsman over financieel kwetsbare ouderen.
Kennis van de regels én in de buurt
Intermediairs zijn mensen die beroepsmatig of als vrijwilliger werken voor maatschappelijke organisaties die ouderen bijstaan bij het regelen van hun zaken met de overheid. Zij hebben kennis van de regelingen én zijn vaak in de buurt van ouderen. Intermediairs willen zelf ook graag meer samenwerken met overheidsinstanties en andere intermediairs, zodat zij ouderen beter kunnen helpen, zo staat ook in het onderzoeksrapport.
Speciaal loket
Bovendien zou het goed zijn als ouderen op meer plaatsen hulp kunnen krijgen met het aanvragen van een inkomensvoorziening. De ombudsman oppert volgens Trouw een speciaal loket in het gemeentehuis, buurtcentrum of in de bibliotheek. Ouderen zouden namelijk hechten aan persoonlijk contact en willen graag één contactpersoon of loket voor al hun vragen.
Contact vaak onpersoonlijk
In het onderzoeksrapport valt te lezen dat ouderen het contact met hun gemeente nu vaak onpersoonlijk vinden. En dat sommigen horendol worden van de hoeveelheid balies en loketten bij gemeenten en andere overheidsinstanties.
Vaak meerdere problemen
Intermediairs zien dat ouderen vaak bij de overheid komen met meerdere problemen. Voor ieder probleem worden ze weer aar een ander loket gestuurd, schrijft Trouw. ‘Voor je het weet zit zo iemand bij tientallen loketten, dan denken ze vaak: laat maar’, aldus een van de voor het onderzoek geïnterviewde intermediairs.