Goede doelen azen op erfenis rijke babyboomers

Goede doelen duiken steeds vaker op in testamenten en het bedrag dat gulle gevers nalaten stijgt. Omdat er meer vermogende babyboomers overlijden, maar ook omdat nalatenschapswervers zich volop op de ’erfenismarkt’ storten met campagnes en voorlichting.

Uit cijfers van het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit blijkt dat goede doelen in 2022 maar liefst 368 miljoen euro uit nalatenschappen ontvingen.

Omdat onderzoekers alleen toegang hebben tot de instellingen die rapporteren aan het Centraal Bureau Fondsenwerving – en dat doen ze niet allemaal – vermoeden zij dat dit bedrag eigenlijk hoger is. De komende 25 jaar zullen de inkomsten uit testamenten flink stijgen, tot ten minste 2 miljard euro per jaar tegen 2050.

De tijden zijn veranderd

De stijgende lijn deed non-profit instellingen beseffen dat zij het geven via de laatste wil ook konden gaan promoten. Er zijn inmiddels bureaus en adviseurs die hen daarbij kunnen helpen. Onkies?  “Niet meer”, zegt Legacy Futures (gespecialiseerd in nalatenschapswerving), in de Telegraaf. “De tijden zijn veranderd. Voor veel mensen is nalaten nu een van de manieren geworden om goede doelen te steunen. Je merkt dat alles rondom ouder worden en overlijden veel bespreekbaarder is geworden.”

Iets betekenen voor de maatschappij

Babyboomers, de generatie die de komende jaren het meest zal nalaten, zijn ook opener over geld, aldus Legacy Futures. “Zij redeneren: je mag mij er best naar vragen, maar ik bepaal zelf of ik erop in ga.” Daar komt nog bij dat de huidige senioren meer nadenken over hoe ze iets voor de maatschappij kunnen betekenen.

KWF Kankerbestrijding grootste ontvanger

KWF Kankerbestrijding krijgt volgens de Telegraaf zo’n 800 nalatenschappen per jaar, in diverse vormen. In 2022 ging het om bijna 48 miljoen euro. De non-profit organisatie, met stip de grootste ontvanger van particuliere gelden, waaronder erfenissen, financiert met deze bedragen 30% van de onderzoeken die zij mogelijk maken.