Geriater pakt verpietering aan

Ouderen in Haren dreigen te verpieteren. Dus is er nu een ontmoetingsplek, om te beginnen één keer in de week.

Initiatiefnemer is Jos Verkuyl (geriater in het Martini Ziekenhuis), aldus het Dagblad van het Noorden. Eerder vatte hij de door hem gesignaleerde problematiek samen met: Hoge heggen, weinig sociale contacten.

Laagdrempelige problematiek

Verkuyl heeft de afgelopen tijd veel ouderen in Haren thuis bezocht. De huisartsen in Haren verwezen bovengemiddeld veel door. Niet omdat patiënten naar het ziekenhuis moesten, maar vanwege laagdrempeliger problematiek. “Daarop heb ik een soort spreekuur bedacht. Ik heb heel veel ouderen thuis bezocht. “

Graag met iemand koffie drinken

Wat Verkuyl al snel duidelijk werd, was dat een groot deel van de tachtigplussers in Haren moeite heeft om iets gemeenschappelijks te ondernemen. “Als ik ze een op een sprak, bleken ze heel graag met iemand koffie te willen drinken. Maar ze komen er niet toe om de stap te zetten.”

Groep staat er nu alleen voor

Veel ouderen in Haren hebben het financieel goed voor elkaar, zegt de geriater in het Dagblad van het Noorden.  “Een mooi huis, grote tuin. Maar bij veel mensen is er in de loop der jaren ook veel veranderd in hun leven. Een echtgenoot die overlijdt, kinderen die naar het westen verhuisd zijn, vrienden die een voor een wegvallen. Die groep staat er nu grotendeels alleen voor. Van daaruit ontstaat een neiging tot eenzaamheid en verpietering.”

Corona heeft veel stukgemaakt

De Groningse geriater merkt hierbij opdat corona veel heeft stukgemaakt. “In die tijd werd het juist ontmoedigd om samen activiteiten te ondernemen. Jeu-de-boulen, zingen in koren: het kwam allemaal stil te liggen. En als hoogbejaarde ben je minder snel in staat om na zo’n periode de draad weer op te pakken.”

Velp als voorbeeld

In Velp, een plaats die op veel vlakken vergelijkbaar is met Haren, zijn ze hier al een jaar of vijf mee bezig, zegt geriater Verkuyl in het Dagblad van het Noorden. Daar is het een groot succes gebleken. Ouderen komen daar massaal samen in de voormalige pastorie.