Eén van de kinderen onterven?
Het komt vaker voor dat het ene kind meer erft dan het andere. Volgens sommigen is een gelijke verdeling geen vanzelfsprekendheid meer. Maar besef wel wat je aanricht als je een kind (deels) onterft, zeggen anderen in NRC.
Elk kind heeft in beginsel recht op een even groot erfdeel, maar dit kan worden aangepast in een testament. Dit lijkt de laatste jaren vaker voor te komen, merkt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van het Netwerk Notarissen. “De familiebanden worden steeds losser, waardoor er soms geen contact meer is met de kinderen. Hierdoor zijn ouders eerder geneigd een kind te onterven of minder te laten erven dan de ander.”
Goede redenen
Mensen kunnen goede redenen hebben om het ene kind meer te willen geven dan de ander, ziet registerexecuteur en erfcoach Nico van Scheijndel. “Zo kun je met het ene kind geen contact meer hebben, terwijl de ander altijd voor je klaarstaat. Of het ene kind heeft veel mazzel in het leven, en de andere dikke pech.” “Iedereen moet vooral zelf beslissen over zijn of haar geld, maar je kan de relatie tussen de kinderen onderling wel goed om zeep helpen.”
Hoe wilt u herinnerd worden?
Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt adviseert haar cliënten nooit onderscheid te maken tussen de kinderen. “Ouders hebben vaak een favoriet kind, ook al beweren ze anders. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je dit maar niet vertaalt naar je nalatenschap.” Onterven is voor Van den Eerenbeemt helemaal uit den boze, aldus NRC. “Ik ben er fel op tegen, maar notarissen willen dit nog weleens aanraden. ‘Hoor je nooit meer wat van je zoon, oké, dan schrappen we hem toch uit je testament.’ Maar zo simpel is het niet.” Notarissen zouden volgens haar hun cliënten beter kunnen vragen: ‘Hoe wilt u herinnerd worden?’