Echt of nep, hoe digitale oplichting voorkomen
De bewoners van het woonzorgcomplex De Merwelanden krijgen de film Echt of nep? te zien die hen weerbaarder moet maken tegen digitale oplichting.
Het is aan de orde van alledag, schrijft AD Rivierenland: criminelen die misbruik maken van de goedgelovigheid van met name ouderen om hen vervolgens kaal te plukken.
Bankpasje afgegeven
Vorige week nog was het raak in Papendrecht. Daar werd de 86-jarige Jan-Willem beroofd van een dikke drieduizend euro, nadat hij zijn bankpasjes had afgegeven aan mensen die zich hadden voorgedaan als medewerkers van de bank. Juist dát soort praktijken proberen de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, waar 25 gemeenten regio bij zijn aangesloten, en de politie al lange tijd tegen te gaan.
Gebeld door onbekend nummer
Nieuwste wapen in die strijd is volgens AD Rivierenland een interactieve film, waarbij het de bedoeling is dat de kijkers daarna scherper zijn op tekenen dat ze met boeven te maken hebben. De bewoners van de Merwelanden krijgen de primeur voor de film. “De kijkers bepalen zelf hoe de film verloopt”, legt de politie uit. “Steeds komen er momenten waarop bepaalde keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als je gebeld wordt door een onbekend nummer? Neem je überhaupt op? En als het iemand is die zegt van de bank te zijn, hoe verloopt zo’n gesprek dan?”
Als je het herkent, trap je er niet in
Telkens als in de video een keuze moet worden gemaakt, wordt die stilgezet en krijgen de kijkers de keuze voorgelegd wat ze zouden doen en is het de bedoeling dat er een gesprek ontstaat daarover. “Centrale vraag is steeds waarom een bepaalde keuze wordt gemaakt. Bij iedere vorm van deze oplichting zitten triggers die je moet herkennen om te zorgen dat je niet voor de bijl gaat. Op het moment dat je die herkent, trap je er niet in”, aldus de politie in AD Rivierenland