Collectief maatwerk scootmobiel

Goirle wil 3 miljoen bezuinigen op het ‘sociaal domein’. Het Brabants Dagblad beschrijft hoe ook wordt gekeken naar door de gemeente verstrekte scootmobielen die vaak in een schuurtje staan te verpieteren.

PvdA-wethouder Pernell Criens wil werk maken van een scootmobielpool werk maken. Bij zo’n uitleenpunt kan de aanvrager de scootmobiel eerst eens uitproberen. Hij of zij moet hem dan wel steeds zelf ophalen. De gemeenteraad trapte volgens het Brabants Dagblad op de rem, nadat ook de Participatieraad zijn zorgen over het plan had uitgesproken. Drempelverhogend voor wie zelf niet meer mobiel is, oordeelde dat adviesorgaan. De gemeente zou ‘altijd op maat’ een scootmobiel moeten verstrekken, om daarna wel in de gaten te houden of het voertuig wel gebruikt wordt. Dat kan door het aantal gereden kilometers op te vragen. Ook bij Senioren Goirle vrezen ze dat de zelfstandigheid van ouderen in het geding is.

Besparing 75.000 euro

Na de nodige discussie ligt er volgens het Brabants Dagblad nu deze tekst: ‘Wanneer collectieve maatwerkvoorzieningen waaronder het collectief vervoer en de scootmobiel- en rolstoelpool naar het oordeel van het college passend zijn, gaan deze voor op de verstrekking van individuele maatwerkvoorzieningen.’ Jaarlijks vragen gemiddeld 117 Goirlenaren met succes binnen de Wmo een scootmobiel of ander vervoershulpmiddel aan. Gemiddeld kost dat 800 euro per jaar. Als 80 procent van de toekenning via de pool verloopt, zou dat Goirle 75.000 euro besparen.